TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Prodaja OMV Slovenija mađarskom MOL-u pod detaljnom istragom EU
23.6.2022 13:50 | Indikator.ba
Europska komisija (EK) priopćila je u četvrtak da otvara detaljnu istragu o akviziciji podružnice austrijske energetske grupe OMV Slovenija od strane mađarske naftne kompanije MOL zbog zabrinutosti da bi taj posao mogao dovesti do više cijene goriva na pumpama.

S obzirom na to da su MOL i OMV Slovenija treći i drugi najveći prodavači goriva u Sloveniji nakon Petrola u djelomičnom državnom vlasništvu, njihovo spajanje rezultiralo bi da novi subjekt drži vrlo velik udio na lokalnom tržištu, stoji u priopćenju EK.

- Moramo pažljivo procijeniti hoće li promjene u konkurentskom okruženju koje je potaknula predložena akvizicija imati utjecaja na cijene ili kvalitetu usluga, rekla je izvršna potpredsjednica EK i povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

EK ima 90 dana da ispita transakciju i objavit će svoju odluku do 28. oktobra. U slučaju dubinskih istraga, regulator EU-a mogao bi dopustiti posao nakon daljnje istrage, blokirati ga ili zatražiti djelomično ili potpuno odustajanje bilo koje strane ili obje strane.

Kako se tvrtke međusobno natječu na mnogim lokacijama širom Slovenije, planirani dogovor mogao bi značajno ograničiti konkurenciju u opskrbi benzinom i dizelom pojedincima i tvrtkama, objasnio je regulator tržišnog natjecanja EU.

Stvari bi se pogoršale malo vjerovatnim ulaskom na lokalno tržište suparničkih aktera sektora, zbog prepreka kao što su nedostatak odgovarajućih lokacija, regulatorne mjere za cijene goriva i trošak postavljanja mreže benzinskih stanica.
- Osim toga, tržište je vrlo transparentno i transakcija bi mogla olakšati koordinaciju između MOL-a i Petrola, poručili su iz EK.

MOL Hungarian Oil and Gas, matična tvrtka MOL Grupe, sredinom maja podnijela je zahtjev za odobrenje EU za preuzimanje OMV Slovenija od OMV Downstream GmbH, dijela OMV Grupe, navodi se u dokumentu na web stranici antimonopolskog tijela EU.

OMV Slovenija upravlja sa 119 benzinskih stanica u Sloveniji pod markama OMV, OMV Viva, Diskont, Avanti i EuroTruck, a također je aktivan u veleprodaji motornih goriva, lož ulja i bitumena.

Poslovanje MOL Grupe u Sloveniji uključuje mrežu od 53 benzinske stanice kao i veleprodajnu opskrbu motornim gorivima, bitumenom, lož-uljem, UNP-om, mazivima i određenim hemikalijama.

MOL, koji je najveći dioničar hrvatske naftne i plinske grupe INA, prošle je godine predstavio ugovor o kupnji 92,25% udjela u OMV-u Slovenija po vrijednosti poduzeća od 346 miliona eura. INA, koja je tada imala 7,75 posto udjela u OMV-u Slovenija, nakon dogovora namjerava povećati svoj udio na 33 posto.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA