TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Poruka stručnjaka građanima: Ne kupujte zlato nego solarne panele
23.6.2022 15:31 | Indikator.ba
Ne kupujte zlato, nego solarne panele, poruka je građanima sa okruglog stola
"Građanska energija i integracija DG i DER"" na kojemu se, među ostalim, razgovaralo o električnoj energiji, kao i o novim konceptima bavljenja energijom u Mostaru.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za održivu energetsku tranziciju “ReSET” Mirza Kušljugić kazao je kako tranzicija podrazumijeva dramatičnu promjenu psihološkog pristupa energetici, te da neće više bizi jeftine energije iz fosilnih goriva.

– Građani lokalne zajednice, mala i srednja poduzeća moraju postati akteri, ne samo potrošači, nego i proizvođači. Građanska energija je osnova nove direktive Europske unije (EU), kazao je Kušljugić.

Da bi građani mogli biti proizvođači električne energije prvo se mora usvojiti zakon koji će to omogućiti.
– Osim usvajanja zakona, također moramo dobiti i poticaje jer trenutna cijena električne energije je takva da to nije stimulativno. Sve ovo bi omogućilo da, na primjer, na svoje krovove postavite solarne panele, da proizvodite energiju, višak razmjenjujete po zakonskim regulativama i da vam se to nakon određenog roka isplati. Industrija to već radi, kazao je Kušljugić, prenosi Fena.

Jedan od tri istraživača koji su pripremali i obrađivali podatke za radove koji su predstavljeni danas Armin Đuliman porućio je:

– Kupujte invertore, stavite ih u hodnik i neka vam smetaju dok prolazite jer ćete ih u narednih godinu dana sigurno staviti, samo sačekajte da se zakoni o kojima danas pričamo počnu primjenjivat u potpunosti. Tada će građani imati mogućnost na jedan od tri načina, bez da osnivaju obrt, spasiti svoje kućne proračune proizvodnjom osobne električne energije. Također, moći će se pojaviti i kao investitori i na taj način svojoj općini, domu zdravlja i slično, prodavati električnu energiju duplo jeftinije nego što je oni mogu naći na tržištu, a to je situacija u kojoj svi dobivaju.

Kazao je kako se radi o tri reformska zakona, od kojih su dva već upućena u parlamentarnu proceduru, a to su novi Zakon o električnoj energiji i Zakon o energiji i reguliranju energetskih djelatnosti.
Treći zakon, koji se još uvijek nije našao u Parlamentu, je Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije.
- To je krucijalni zakon koji omogućuje sve ovo o čemu pričamo, kazao je Đuliman.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA