TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Neumljani za održivi turizam a ne za kruzere
24.6.2022 05:04 | Indikator.ba
-Nismo još saznali ko je dao dopuštenje za uplovljavanje kruzera u neumski akvatorij, ali ćemo ustrajati u traženju odgovora, kazao je za Hrvatski Medijski Servis načelnik Neuma Dragan Jurković.

Otkrio je, međutim, da je dobio informaciju da je Lučka kapetanija u Neumu propisala taksu i dala kote usidrenja za kruzer.

Neumski načelnik kaže kako se u Lučkoj kapetaniji pozivaju na Zakon o plovidbi, u kojem, međutim, stoji da bi ministar (prometa i komunikacija FBiH) trebao dati saglasnost, dok ministar kaže da saglasnost nije dao. Pitanje je, kaže načelnik Jurković, i zašto je zaobiđeno i mišljenje lokalne zajednice pa i odluka Predsjedništva BiH iz 2014. kojom se strogo zabranjuje uplovljavanje brodova u neumski akvatorij.

Juče ujutro u 6:18 sati kruzer Bolette, visine 48, 1 metar, prošao je ispod Pelješkog mosta i uplovio u Neumski zaljev. Radi se o brodu na kružnom putovanju od Bahama, dužine 238 metara koji prevozi više od 1.000 putnika i broji više od 600 članova posade, može ploviti brzinom od 25 čvorova, te mu je bruto tonaža preko 62 hiljade BRT, a gaz 8,1 metara. Putnici s kruzera su kasnije prevezeni do obale kod hotela Zenit, odakle su otišli u posjet Mostaru, Međugorju i drugim mjestima.

Građani Neuma, kojima se pridružio i načelnik Jurković, su se okupili kako bi iskazali nezadovljstvo uplovljavanjem kruzera, o čemu lokalna vlast ništa nije znala. Istakli su kako su protiv uplovljavanja ovakvih brodova koji mogu izazvati velike štete biodiverzitetu neumskog zaljeva.

Jurković kaže da će se tražiti i provođenje istrage o oštećenjima koje je u neumskom zaljevu, mogao izazvati kruzer.

– Motori kruzera i u ovom trenutku rade, kako bi se brod održavao na točki koja mu je dodjeljena za usidrenje, što zasigurno izaziva oštećenja, kaže načelnik Neuma.

– Mi želimo zaštititi neumski akvatorij kako bi imali održivi turizam. Međutim, ako bi se s ovim nastavilo to bi se pretvorilo u nešto što mi ne želimo. Ne želimo ovdje luku niti ogromne brodove, niti želimo da se Neumu uzima ono što je prirodno. Želimo neumski akvatorij zaštititi kao što je zaštićen Mljetski kanal kojim brodovi ne smiju ploviti, prenosi HMS Jurkovićeve riječi.

https://hms.ba/jurkovic-za-hms-lucka-kapetanija-dala-kotu-za-sidrenje-kruzeru-trazit-cemo-kaznenu-odgovornost-i-istragu/

(Foto:Avaz TV)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA