TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Crna Gora biće sjedište Regionalnog centra za borbu protiv cyber kriminala
24.6.2022 09:50 | Indikator.ba
Crna Gora biće sjedište Regionalnog centra za borbu protiv cyber kriminala i za cyber sigurnost.

To je Vijestima potvrdio ambasador Francuske u Crnoj Gori Christian Thimonier.

Regionalni centar za borbu protiv cyber kriminala i za cyber sigurnost biće smješten u Naučno-tehnološkom parku u Podgorici, a sa aktivnostima će započeti već od proljeća naredne godine.

Edukativni programi će se provoditi sa francuskim, slovenačkim, evropskim i regionalnim stručnjacima, uz podršku dva francuska univerziteta, uključujući Nicu Cote d’Azur i njen Balkanski institut za nauku i inovacije.

Kako je rečeno, francusko Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove je zvanično donijelo odluku da u Crnoj Gori bude Regionalni centra za izgradnju kapaciteta u oblasti cyber bezbednosti za Zapadni Balkan.

Projekat je pokrenulo Ministarstvo vanjskih poslova Francuske, preko francuskog predsjedavanja Evropskim vijećem, u partnerstvu sa Vladom Slovenije, a ima za cilj stvaranje regionalne strukture za jačanje cyber otpornosti i razvoj cyber kapaciteta u ekonomijama i upravama Zapadnog Balkana.

Centar je, rečeno je Vijestima, dizajniran da pokrije dva segmenta – borba protiv cyber kriminala s jedne strane u korist policije i nosilaca pravosudnih funkcija za sprovođenje istraga i procesuiranja krivičnih dela cyber kriminala i jačanje regionalnog sistema cyber sigurnosti, od cyber higijene do prevencije i upravljanja rizikom.

Riječ je o centru koji će biti ishod Cyber Balkan projekta Francuskog centra za ekspertizu sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi, koji je iniciralo francusko Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove.

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović i premijer Dritan Abazović potpisali su krajem marta pismo namjere, u kojem su iskazali Vladi Francuske spremnost i želju da Regionalni centar za borbu protiv cyber kriminala i za cyber sigurnost bude u Crnoj Gori.

Pismo namjere su tada predali Thimonieru.

- Ukoliko regionalni centar dobije Univerzitet Crne Gore, mislim da će to biti zaista veliki put za ono što treba da bude budući razvoj naših naučnika, naših ljudi, kao i da će Crna Gora biti prepoznata u regionu kao mjesto koje će okupljati najbolje IT stručnjake i obučavati ih u tom kontekstu. Vjerujem da će Vlada Republike Francuske prepoznati da mi imamo makar jednu komparatvnu prednost više u odnosu na druge države regiona, kazao je tada premijer Abazović.

Rektor Božović je kazao da je zajednički interes Univerziteta i Vlade da centar bude u Crnoj Gori, te da je Univerzitet spreman da pruži podršku, kako u prostornim kapacitetima tako i u ljudskom potencijalu.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA