TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Dekarbonizacija u BiH: Energetičari traže zakon o klimi
24.6.2022 09:56 | Indikator.ba
Započinjući raspravu o dekarbonizaciji energetskog sektora u Bosni i Hercegovini za okruglim stolom danas u Sarajevu energetičari su zatražili da BiH što prije donese zakon o klimi. Slično Uredbi Evropske unije iz 2021.godine naša zemlja bi na taj način uspostavila okvir za nepovratno i postupno smanjivanje emisija stakleničkih plinova po izvorima i jačanje njihovog uklanjanja. To je put da i BiH kao i EU do 2050.godine dostigne klimatsku neutralnost a u industriji i saobraćaju napravi revolucionarne iskorake.

U okviru dana Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) okrugli sto je organizovao Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE).

Predsjednik tog komiteta Edhem Bičakčić je otvarajući skup kazao da se zahvaljujući značajnom padu cijena tehnologija obnovljivih izvora energije i sve većem obimu njihovog korištenja, sada nazire jasan i isplativ put prema potpunoj dekarbonizaciji proizvodnje energije.

-Ključni izazov u procesu ublažavanja klimatskih promjena je u prvoj fazi prelaz na niskoemisionu privredu, a dugoročno na klimatski neutralnu privredu uz postizanje održivog privrednog razvoja i socijalnu koheziju uzimajući u obzir postojeću strukturu privrede, osjetljive društvene grupe i vrijeme potrebno za tranziciju privrede. Kroz ulaganje u projekte i programe smanjenja emisija stakleničkih gasova može se postići veliki privredni porast, uz velike mogućnosti zapošljavanja i smanjenje poslovnog rizika, kazao je Bičakčić.

Dekarbonizacija se prema njegovom mišljenju mora provoditi kroz sve sektore u kojima ima potencijala za smanjenje emisije. To mora uključivati ​​najteže, energetski intenzivne sektore, poput teške industrije I prevoza na velike udaljenosti. Opcije s niskim udjelom ugljika, uključujući električna vozila i čista goriva zasnovana na obnovljivim izvorima energije, postale su poznate u mnogim zemljama. Da bi zaustavili negativne posljedice klimatskih promjena, cilj je postići punu dekarbonizaciju odnosno emisije dovesti na nivo ponora.


Ohrabrujuće je, rečeno je ovom prilikom, da obnovljivi izvori energije i odgovarajuće tehnologije u svakom slučaju nude održive mogućnosti. Ulaganja u obnovljive izvore energije, energetska efikasnost, fleksibilnost, elektromobilnost i elektrifikacija moraju biti u središtu investicijskog paketa za dekarbonizaciju društava uz cirkularnu ekonomiju.

O potencijalima u malim hidroelektranama za dekarbonizaciju elektroenergertskog sektora i za razvoj privrede u BiH govorio je inž. Ramo Gutić ocjenjujući da je nastupilo vrijeme u kojem ubrzano treba postavljati solarne panele, graditi vjetroelektrane i koristiti hidropotencijal naših rijeka što znači i graditi male elektrane.
-Mogućnost da se samo kroz investicije na mHE može zaposliti 7.500 radnika ne bi smjeli propustiti, smatra Gutić.

Među brojnim pitanjima na koja ovaj okrugli sto tokom dana treba da ponudi odgovor je i - kako razvijati pametne transportne infrastrukture i promovisati poticanje inovativnih tehnologija?

Hajdafr Arifagić

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA