TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Rumunija i Srbija potpisale sporazum o cestovnoj poveznici Temišvar-Beograd
24.6.2022 11:41 | Indikator.ba
Rumunjska i Srbija potpisale su sporazum o povezivanju autocestom Temišvar-Moravita s brzom cestom Beograd-Vatin, objavio je rumunjski ministar prometa Sorin Grindeanu.

- Sporazum koji je danas potpisan u Temišvaru izuzetno je važan za uspostavljanje jasne veze u graničnom području brze infrastrukture dviju država. Autocesta Temišvar - Moravita, A9, osigurat će vrlo važnu vezu između zapadne Rumunjske i Srbije. ali i s cestovnom mrežom na zapadnom Balkanu i južnoj Europi, rekao je ministar prometa Grindeanu tokom novinskee konferencije uživo u četvrtak.

Autocesta Temišvar-Moravita uključena je u Rumunjski opći prometni glavni plan i u Plan ulaganja za razvoj prometne infrastrukture za 2020.-2030. Autocesta će biti duga 73 km, a izgradnja će se finansirati sredstvima EU. Studija izvodljivosti bit će gotova na jesen, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja.

Srbijanski ministar prometa Tomislav Momirović rekao je na konferenciji za novinare da će se i njegova zemlja oslanjati na fondove EU za izgradnju brze ceste Beograd-Vatin.

Troškovi studije izvedivosti procijenjeni su na 10,8 miliona leja (2,2 miliona eura), prema podacima objavljenim na web stranici rumunjske tvrtke za cestovnu infrastrukturu CNAIR u sepetmbru 2020. Oko 75% iznosa bit će pokriveno iz EU kohezionog fonda.

(Foto: Rumujnjsko ministarstvo transporta)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA