TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Odluka o zabrani izvoza peleta tjera proizvođače u gubitke
26.6.2022 06:16 | Indikator.ba
Odluka Vijećas ministara BiH o zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od peleta nije donijela očekivane efekte.

Drvoprerađivači ukazuju da ako je vlast htjela da na takav način prikupi koji politički poen pred izbore, da se grdno prevarila, jer ne samo što su drvoprerađivači bačeni u gubitke, već nije došlo ni do pada cijena ogrevnog drveta i peleta.

Drvoprerađivači su u pat poziciji, jer roba plaćena za izvoz ne može biti isporučena.

– Ja sam ugrožen, došao sam do pozicije zatvaranja firme od 25 radnika, propadaju dugogodišnji ugovori sa ino kupcima. Već 10 godina radim da bi došli do tržišta, da bi ostvarili dobit profit sad stop: ne može više – kaže za BN Zoran Tomović, vlasnik firme Rudež d. o.o. iz Foče, prenosi srpskainfo.

Davor Marjanović, zamjenik direktora firme d.o.o. Dobro iz Bijeljine navodi da će za tri mjeseca imati manjak od 70 – 80 kamiona robe, što je 1.500 paleta manje izveženo.

Posebno ga brine, kaže, ako bude morao na sve to plaćati penale.

Vijeće ministara BiH ishitreno je zabranilo izvoz šumskih drvenih sortimenata, kažu prerađivači, što prema njihovim riječima dovodi do smanjenja obima proizvodnje, propadanja ugovora sa ino kupcima i otpuštanja radnika po lokalnim gazdinstvima.

– Donošenjem takve odluke preprodavci će profitirati, ne vidimo da će doći do smanjenja cijene prema građanima, samo će stvoriti prostor da zarade preprodavci – objašnjava Goran Đuković, predsejdnik Udruženja drvoprerađivača opštine Foča.

Potrošači će ostati kratkih rukava, jer zabrana izvoza neće značiti i manju cijenu ogrevnog drveta u prodaji.

– Vrlo lako se može dogoditi da drvo poskupi i pored ove zabrane zato što će gorivo da poskupi kao što svaki dan poskupljuje – smatra Vitomir Ćato, direktor firma Ves komerc iz Bijeljine.

Da ne bude zabune, saglasni su sa zabranom izvoza oblovine ili trupaca.

– Ako možemo da glasamo mi glasamo da taj dio odluke ostane, a da se proizvod od drveta kao briket, pelet svakako dozvoli izvoz u određenoj količini ili da se rok skrati ili na neki način da se firmama kojima je to osnova djelatnost dozvoli da nesmetano rade, navodi Ćato.

Iz Privredne komore Srpske, navode da nema osnova za zabranu izvoza peleta i briketa, jer BiH raspolaže viškovima ovih proizvoda.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA