TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Riječku luku preplavili upiti za prekrcaj žitarica iz Ukrajine
27.6.2022 05:18 | Indikator.ba
Zbog ruske blokade crnomorskih luka, Luka Rijeka dobiva sve više zahtjeva za prekrcaj žitarica iz Ukrajine.

Da imaju veće kapacitete, mogli bi prihvatiti tri puta više žitarica nego sada, rekao je predsjednik Uprave riječke luke Duško Grabovac, prenosi hrvatska novinska agencija Hina.

Pritisak je ogroman. Dolazi nova žetva i ukrajinski silosi su puni, rekao je Grabovac ove sedmice u Rigi na summitu Inicijative triju mora. Kao odgovor na ekonomske sankcije EU protiv Rusije, ruska mornarica blokira luke iz kojih je Ukrajina izvozila žito. Trgovci stoga traže alternativne pravce, pa tako i Rijeku.

- Upiti su svakodnevni. Mora se voditi računa o kapacitetu silosa u Luci Rijeka koji iznosi 55.000 tona, rekao je Grabovac i dodao da bi bili puni prema potražnji, čak i da imaju tri puta veći kapacitet.

Prema riječima predsjednika Uprave Luke Rijeka, problem je i nedostatak vagona pa traže druge načine prekrcaja. Među njima su velike vreće, kontejneri i teglenice koje putuju iz Rumunjske u Rijeku.

Žito će uskoro početi dolaziti u ovaj hrvatski grad, a prednost će imati oni trgovci koji će ga moći brže odvoziti kako bi oslobodili prostor za novi.

Osim što Luka Rijeka mora zadovoljiti i potrebe postojećih kupaca, ograničeni su i radom u luci, pa u drugoj polovici godine neće primati brodove teže od 15.000 tona.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, Ukrajina je 2019. izvezla 16 posto svjetskih rezervi kukuruza i 42 posto suncokretovog ulja.

Nakon blokade luka u Crnom moru, za trgovce su najatraktivnije jadranske luke Rijeka, Trst i Kopar jer su najbliže krajnjim odredištima, uključujući Afriku.

Luka Kopar također se suočava s većom potražnjom za pretovarom ili skladištenjem žitarica iz Ukrajine, potvrdili su za STA. Izvijestili su da su primili niz zahtjeva, ali trenutno su svi kapaciteti popunjeni.
(Foto: Luka Rijeka)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA