TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
Iskustva: Električnim automobilom od Sarajeva do Ptuja za 19,90 KM
27.6.2022 05:30 | Indikator.ba
Udruženje za elektromobilnost BiH koje djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBIH je na poziv Društva e-mobilnost Slovenija, prisustvovalo 9.Međunarodnom strukovnom simpoziju, koji se održao od 03. – 05.06.2022.godine u Ptuju, Slovenija.

Za doživljaj više i promociju elektromobilnosti u BiH, predstavnici Udruženja za elektromobilnost su zahvaljujući Porsche BH na relaciji Sarajevo- Ptuj-Sarajevo, imali priliku testirati ID3, i prezentirati u okviru sajamskog dijela simpozija.

Brojna interesovanja prisutnih upućena su predstavnicima Udruženja za elektromobilnost o pređenom putu na relaciji Sarajevo-Ptuj električnim ID3. Prevashodno se odnosi na broj i mjesto punjenja električnog vozila, trasu puta, način vožnje, potrošnju, cijenu koštanja itd. Ono što se treba napomenuti je da su predstvanici Udruženja na korištenju imali najjači model ID.3 modela odnosno ID.3 Pro S sa baterijom kapaciteta 77kWh.

Put prilikom dolaska u Ptuj od 503 km, pređen je sa samo jednim punjenjem u Slavonskom Brodu, na "sporom" AC punjaču snage 43 kW za 90 minuta, te pri povratku iz Ptuja na brzom punjaču snage 50 kW za 60 minuta na cjelokupno punjenje vozila.

Način vožnje nije se značajnije razlikovao od načina vožnje vozila sa SUS motorima obzirom da se cijelom trasom puta vozilo prema zakonskim ograničenjima brzine. Obzirom da je u pitanju potrošnja električne energije i da ista nije pretrpjela veće promjene u cijeni u prethodnom periodu, obračunato prema sadašnjim cijenama, put do Ptuja i natrag do Sarajeva koji iznosi otprilike 1000 km, koštao je 19,90 KM ne računajući putarine i vinjete.

Kada je u pitanju konfiguracija terena, put se većim dijelom sastojao od brzih cesta i autoputa, negdje oko 70%, gdje je potrošnja puno veća, tako da bi prosječna potrošnja mogla biti dosta niža ukoliko je više lokalnih i sporijih cesta.
U pogledu cjelokupne udobnosti, upoređivanje sa vozilima sa SUS motorima je gotovo nemoguće. Ovo se prvenstveno odnosi, na ono šte se prvo i primjeti, na nivo buke u vozilu, prilikom pokretanja, a naročito vožnje. Nivo buke je zanemarivo mali što veoma prija na dužim putovanjima, a što se primieti odmah pri korištenju vozila.

Obzirom da su električna vozila, posljednja riječ tehnologije, opremljena su posljednjim najnovijim tehnologijama koja vozaču pružaju mnoštvo sistema podrške što i samu vožnju čini puno sigurnijom i opuštenijom, navode iz Privredne komore FBiH.

(Foto: PKFBIH)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA