TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Svjetski giganti i plaćanje PDV-a u BiH: Apple i Spotify svijetli primjeri
27.6.2022 09:37 | Indikator.ba
Svjetski tehnološki gigant Apple postao je prva strana kompanija koja je platila PDV u Bosni i Hercegovini za usluge koje su kupili građani BiH na internetu, a kasnije su se tu registrovale još neke svima poznate kompanije.

- Dana 11. maja ove godine, uvidom u poresku aplikaciju Eporezi, utvrdili smo da je pod šifrom djelatnosti 47.91 (Trgovina na malo putem pošte ili interneta) registrovano ukupno 210 poreskih obveznika, rečeno je za portal InfoBijeljina iz Uprave za indikretno oporezivanje BiH.

Kako su dodali, utvrdili su i da je firma APPLE DISTRIBUTION INTERNATIONAL LIMITED Irska, zastupana putem poreskog punomoćnika Deloitte Advisory Services Sarajevo, rješenjem od 5. februara 2021. godine dobrovoljno registrovana i upisana u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza po osnovu registracije za PDV, a da su prava i obaveze po osnovu registracije za PDV utvrđuju od 5. februara 2021. godine i traju najmanje 60 mjeseci.

- Poreski obveznik Spotify AB Švedska zastupan putem poreskog punomoćnika Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo registrovan je 1. aprila 2021. godine, naveli su za InfoBijeljina iz UIO BiH

Pojedinačne iznose uplaćenog PDV-a po ovim obveznicima nisu mogli dati, jer je riječ o podacima koji predstavljaju poslovnu tajnu svakog obveznika.

- U svakom slučaju smatramo ovo vrlo svijetlim primjerima da su se velike svetske kompanije same prijavile u BiH da plaćaju obaveze za PDV na promet ostvaren u našoj državi, rekao je za portal InfoBijeljina Ratko Kovačević, portparol.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA