TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Poticaji za električna vozila u Hrvatskoj razgrabljeni za manje od sat vremena
27.6.2022 13:23 | Indikator.ba
Poticaji za kupnju električnih automobila u Hrvatskoj razgrabljeni su u manje od sat vremena.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ponedjeljak je u osam sati otvorio natječaj za subvencioniranje kupovine energetski učinkovitih vozila, a poticaji za električna vozila podijeljeni su u samo 50 minuta, priopćili su iz fonda.

Već nakon jedne minute, navodi se u priopćenju, rezervirano je gotovo 30 posto sredstava, a ukupni broj prijava po prodajnom mjestu varirao je od samo pet prijava za salone sa slabijim rezultatom, pa do sveukupno 60-ak prijava za uspješnije prodajne salone.

Pri kupnji vozila s potpuno električnim pogonom ili pogonom na vodik moglo se ostvariti do 70 hiljada kuna subvencije, a za L1-L7 vozila (električni skuteri, mopedi, motocikli i sl.) moglo se dobiti do 20 hiljada kuna.

Za ovogodišnji natječaj osigurano je 103,3 miliona kuna za fizičke i pravne osobe (14 miliona eura), čime se očekivala subvencija od oko 1.860 vozila, te još pet miliona kuna za javni sektor.

Krajem 2021. godine u Hrvatskoj je bilo registrirano 3.054 električnih osobnih i dostavnih vozila, a s obzirom na izdvojena sredstva Fonda ove godine, očekuje se da bi se 2022. godina mogla završiti s 5.000 registriranih električnih vozila.

Hrvoje Prpić iz Udruge Strujni krug istaknuo je da, a s obzirom na trenutno stanje u automobilskoj industriji, vjeruje da će udio prodaje električnih vozila u sveukupnoj prodaji novih vozila porasti na četiri posto, izvještava tportal.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA