TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Drastičan pad izvoza: Bh. farmaceutski proizvodi teško dolaze do ruskog tržišta
28.6.2022 05:50 | Indikator.ba
Izvoz farmaceutskih proizvoda iz Bosne i Hercegovine u drastičnom je padu u 2022. godini, a taj pad je naročito izražen na najvećem izvoznom tržištu Ruskoj Federaciji, izvještava Indikator.ba.

Ukupan izvoz farmaceutskih proizvoda iz Bosne i Hercegovine iznosio je za pet mjeseci 2022. godine 27,1 milion KM, a na rusko tržište izvezeno je ovih proizvoda u vrijednosti svega 5 miliona KM, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH.

S ozbirom na to da je u 2021. godini ukupan izvoz iznosio 141,5 milion KM a izvoz u Rusku Federaciju 81,3 miliona KM, jasno je da bh. farmaceutski proizvodi zbog rusko-ukrajinskog rata teško pronalaze put do velikog ruskog tržišta.

Količinski izvoz u Rusku Federaciju BiH bio je u periodu januar-maj 95.450 kg, dok je u 2021. godini iznosio 868.800 kg.

Na listi najvećih izvoznih trišta Rusku Federaciju potisnula je Srbija u koju je BiH izvezla farmaceutskih proizvoda u ovoj godini u vrijednosti 12,7 miliona KM. Bh firme izvozile su još u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju u vrijednosti od po 1,5 miliona KM, u Moldaviju 1,2 miliona KM, a u vrijednosti od po 1 milion KM ostvaren je izvoz u Albaniju i na Kosovo.

Izvoz na Kosovo je ove godine takođe u padu s obzirom da je lani iznosio 6,8 miliona KM i da je ova zemlja bila treće najveće izvozno tržište.

Očekivano na listi deset najvećih izvoznih destinacija nema ni Ukrajine, gdje je prošle godine izvoz iznosio 3 miliona KM.

I dok izvoz nailazi na poteškoće, uvoz farmaceutskih proizvoda je stabilan i i dalje vrlo visok. Bosna i Hercegovina je za period januar-maj ove godine uvezla ovih proizvoda u vrijednosti 332,8 miliona KM.

U prošloj godini ukupan uvoz bio je 803,4 miliona KM.

Iz "nepoznatih država" je uvezeno za pet mjeseci ove godine farmaceutskih proizvoda u vrijednosti 101,7 miliona KM.
U značajnom obimu BiH uvozi lijekove i druge srodne proizvode iz zemalja regiona, pa je tako uvoz iz Slovenije u ovoj godini bio u vrijednosti 71,3 miliona KM, iz Srbije 28,9 miliona KM, a iz Hrvatske 18,9 miliona KM.

Ove zemlje dominirale su u snabdijevanju bh. tržišta i lani s tom razlikom da je Mađarska bila treći najveći izvoznik, a ove godine je pala na šesto mjesto prepustivši tu poziciju Srbiji.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA