TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
U Makedoniji ublažili Zakon o trgovini: Trgovci i turistička mjesta će moći raditi nedjeljom
28.6.2022 06:22 | Indikator.ba
Trgovine, kiosci i štandovi u turističkim mjestima u Sjevernoj Makedoniji moći će raditi nedjeljom i praznicima, odlučila je Skupština u ovoj zemlji donošenjem izmjena Zakona o trgovini.

Izmjenama Zakona osim veletrgovaca i trgovaca na malo nedjeljom i praznicima će raditi i cvjećarnice.

Početkom godine Vlada je usvojila zakone o trgovini i radnim odnosima, gdje je nedjelja za 90% aktivnosti postala neradni dan. Za radnike koji rade nedjeljom propisana je dvostruka plaća.

Na zahtjev komora podneseni su amandmani koji su do sada samo djelomično prihvaćeni jer djelatnosti koje su atraktivne turistima i dalje ostaju zatvorene.

Usvojenim zakonom nisu obuhvaćeni obrtnici za koje treba donijeti Zakon o radnim odnosima.

- Obrtnička komora je predložila Nacrt zakona o radnim odnosima, gdje je precizirano da će samozaposleni moći raditi nedjeljom i tako bi se riješila muka na koju upozoravamo već 6 mjeseci. Skupština je usvojila samo izmjene i dopune Zakona o trgovini kojim je propisano da samostalni poduzetnici i DOO i DOOEL mogu raditi nedjeljom, rekla je Aneta Andonovska, predsjednica Obrtničke komore.

Skrojeno zakonsko rješenje kontradiktorno je i nelogično, komentiraju stručnjaci iz sektora turizma.

Pitaju se što se podrazumijeva pod turističkim mjestom? Samo su Ohrid, Struga i Dojran turistička mjesta, kako piše u zakonu. A zašto to nisu Skoplje, koji je drugi najposjećeniji grad, ili Mavrovo ili Bitola, odnosno svaki grad koji ima neke znamenitosti. Žele da se zakon razjasni, uz konsultacije s komorama i poslovnom zajednicom, izvještava Sitel.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA