TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Federacija BiH namjerava sudjelovati u LNG projektu Alexandroupolis
28.6.2022 15:10 | Indikator.ba
Federacija Bosne i Hercegovine je izrazila interes za projekt plutajućeg skladišta regasifikacijske jedinice (FSRU) Alexandroupolis za LNG kako bi se povećala sigurnost opskrbe.

Akutna energetska kriza koja pogađa Europu dovela je do novih rasprava na Balkanu o energetskoj sigurnosti, alternativnim opskrbama plinom i novim rutama i izvorima plina, bilo kroz cjevovode ili ukapljeni prirodni plin (LNG).

Jedan takav primjer je Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), kojoj je cilj diverzificirati svoju opskrbu energijom. Treba napomenuti da je prema Gazpromu, jedinom dobavljaču tog entiteta, njegov izvoz plina u Bosnu i Hercegovinu porastao za 55,5% na godišnjem nivou od početka 2022. godine.
Ruska strana tvrdi da isporuka plina kroz plinovod Turski tok neće prestati. Unatoč tome, lokalna vlast je priznala da su ovo neizvjesna vremena i da treba biti spremna na svaki ishod kada je u pitanju prirodni plin.

Prema izvorima energypress.gr iz Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH, sada postoji interes za sudjelovanje u izgradnji LNG terminala u Grčkoj. Ministar Nermin Džindić želi istražiti sve moguće alternative kako bi FBiH osigurala opskrbu plinom. Stoga je zadužio Energoinvest da istraži izglede sudjelovanja u izgradnji FSRU Alexandroupolis u Grčkoj, a rezultati relevantnih istraživanja o toj mogućnosti i mogućnostima projekta se očekuju uskoro, izvještava Balkan Energy News.
Treba napomenuti da je Sjeverna Makedonija već izrazila interes za sudjelovanje u projektu preko državnih poduzeća ESM i NER, dok bugarski Bulgartransgaz već sudjeluje.

Cilj novog terminala s godišnjim kapacitetom od 5,5 milijardi kubičnih metara je osigurati potpuno novi izvor prirodnog plina za regiju Balkana korištenjem nove infrastrukture, poput IGB interkonektora, plinovoda koji povezuje Grčku i Bugarsku. IGB bi trebao doći na mrežu sljedećeg mjeseca, dok Greek Gastrade već planira drugi FSRU u istom području.
U maju je održana svečanost pokretanja radova Alexandroupolis LNG-a, na kojoj su čelnici Grčke, Bugarske, Srbije i Sjeverne Makedonije izrazili uvjerenje u projekt i istaknuli njegove prednosti za regiju.

Nadalje, nastavljaju se razgovori između Grčke i Sjeverne Makedonije o novom plinovodu. Očekuje se da će se test tržišta održati krajem juna kako bi se procijenio nivo interesa tržišnih igrača. Kapacitet naftovoda planiran je na 1,5 milijardi kubika s mogućnošću povećanja na tri milijarde.
Posljednje, ali ne manje važno, FBiH je ponovno izrazila interes za Jonsko-jadranski plinovod (IAP), koji će, ako bude završen, biti povezan s Transjadranskim plinovodom (TAP) i Južnim koridorom. Druga opcija koju razmatra FBiH je nabavka prirodnog plina s LNG terminala Krk u Hrvatskoj kroz izgradnju novog spojnog plinovoda.

Ranije ovog mjeseca ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić rekao je da se razgovara o alternativnim pravcima opskrbe plinom jer se zemlja u potpunosti oslanja na plin iz Turskog toka. Do kraja ovog mjeseca očekuje se povratna informacija Energoinvesta o najboljim mogućim rješenjima.

Osim Alexandroupolis LNG-a i dugoročnijeg IAP projekta, Ministarstvo ispituje i mogućnost korištenja naftnog terminala u Pločama u Hrvatskoj za LNG.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA