TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Mahmuzić: Pojedine banke najavile besplatnu pretvorbu kredita sa promjenjivom kamatom
29.6.2022 04:44 | Indikator.ba
Direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Mahmuzić izjavio je kako su pojedine banke već najavile da će besplatno omogućiti klijentima pretvaranje promjenjive kamatne stope u fiksnu, ukoliko to budu tražili.

On je tokom Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine juče u Sarajevu, rekao kako je rast kamatnih stopa jedini logičan odgovor na rast inflacije, te poručio da ukoliko do kraja godine dođe do povećanja kamatnih stopa u FBiH to povećanje će biti beznačajno.

Mahmuzić je podsjetio kako su najave povećanja kamatnih stopa postojale i prije pandemije, tokom 2019. godine.

- To je odgođeno zbog pandemije. Zbog rasta inflacije, koja je naravno dijelom uzrokovana vrlo ekspanzivnom monetarnom politikom, jedini logični makroekonomski odgovor banaka je povećanje kamata, s tim će se ići ciljano na usporavanje ekonomije i snižavanje cijena, naveo je Mahmuzić, izvještava BHRT.

Dalje je kazao da BiH, kao država koja je izvan Evropske unije, ima bankarski sistem koji je dosta autonoman i koji se uglavnom finansira od domaćih depozita.

- Naravno mi ćemo osjetiti određene efekte povećanja kamatnih stupa. Mi kao Agencija za bankarsko FBiH, zajedno sa bankama, spremamo se za takav scenario i takav udar. Pojedinačne banke, bakarski sektor, mi u cjelini ćemo učiniti sve da taj udar bude što manji za konzumente, odnosno za korisnike kredita u FBiH. U nekom periodu do kraja godine ako dođe do povećanja kamatnih stopa to povećanje će biti beznačajno, rekao je Mahmuzić.

Dodao je kako su određene banke već najavile da će besplatno omogućiti klijentima pretvaranje promjenjive kamatne stope u fiksnu, ukoliko to budu tražili.

Naglasio je također kako su banke i Agencija za bankarstvo FBiH kao regulator, svjesni okruženja u kojem rade ali isto tako i svojih odgovornosti.


https://bhrt.ba/mahmuzi%C4%87-ako-do-kraja-godine-bude-pove%C4%87anja-kamatnih-stopa-u-fbih-ono-%C4%87e-biti-bezna%C4%8Dajno
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA