TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Turistički bum u Albaniji, samo u maju milion dolazaka
29.6.2022 11:51 | Indikator.ba
Milion stranih i albanskih državljana ušlo je u Albaniju u maju, što je povećanje od 77 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine i oko 20 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, javio je dopisnik MIA-e iz Tirane.

– Statistika pokazuje da je među zemljama iz kojih je ušlo više ljudi Grčka s gotovo pet puta više. Nakon ukidanja grčkih ograničenja, albanski iseljenici počeli su posjećivati ​​svoju domovinu. Isti trend je i za Italiju s 30 hiljada putnika više ove godine, prenosi Top Channel.

Snažan je rast i među Britancima s 10 hiljada više nego prije godinu dana. Privlače ih festivali koji se održavaju u Albaniji od juga do sjevera zemlje.

- Domoljubni turizam se nastavlja sa još 100 hiljada Albanaca s Kosova. Kako zemlje otvorenog Balkana, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija i dalje povećavaju protok, iz Makedonije je stiglo 20 hiljada građana više, iz Crne Gore gotovo 14 hiljada, dok je iz Srbije u maju došlo ukupno oko 7.200 turista. navodi televizija.

Što se tiče razdoblja januar-maj, u zemlju je ušlo ukupno 3,45 miliona ljudi, što je blizu rekordne 2019. godine kada je u zemlju ušlo 3,5 miliona ljudi.

Što se tiče prijevoza putnika, trend rasta jasno se vidi u zračnom prometu, gdje je u maju zabilježen rast od 180 posto u odnosu na maj prošle godine.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA