TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Dobra vijest za računovođe: Prošao nacrt zakona o računovodstvu i reviziji
30.6.2022 05:22 | Indikator.ba
Nakon više od pola godine zalaganja, uz snažnu inicijativu certificiranih računovodstvenih tehničara i Vijeća stranih investitora, juče je u Federalnom parlamentu usvojen Zakon o izmjenama Zakona o računovodstvu i reviziji u federaciji BiH kojeg je predložio zastupnik Adis Arapović.

- Iako sam predložio skraćeni postupak kojim bi se ovaj Zakon odmah usvojio, voljom vladajućih stranaka Zakon je vraćen u redovnu proceduru i usvojen kao Nacrt s rokom od 30 dana za javnu raspravu. Nakon toga u proceduru šaljemo Prijedlog zakona na konačno donošenje. Zakon treba proći i u Domu naroda, objavio je Arapović na svojim profilima duštvenih mreža.

On kaže kako će usvjanje ovog zakona dobra vijest za šest stotina računovođa kojima je trenutni Zakon uskratio pravo na rad.

- Velika je ovo vijest i za velike kompanije koje trenutni Zakon tjera na poslovanje u sivoj zoni ili preregistraciju u drugi entitet, gdje je predmetni pravni okvir povoljniji i usklađen sa državnim Zakonom u računovodstvu, za razliku od federalnog. Ispravljamo grešku, kazao je Arapović i odao da u narednih 15-ak dana slijedi javna rasprava i osiguranje da Prijedlog Zakona što prije bude konačno donesen.

Kako je ranije objasnio Arapović, Zakon o računovodstvu i reviziji Federacije BiH donesen prošle godine, donio je i mnogo problema.
Računovodstvenim tehničarima, koji su godinama obavljali računovodstvene usluge manjim pravnim subjektima poput udruženja, obrta, trgovinskih i ugostiteljskih radnji i slično, onemogućeno je da se bave dosadašnjim poslom ukoliko nisu zaposleni isključivo u rečunovodstvenoj agenciji ili ukoliko se u vlastitoj firmi ne bave isključivo tim poslom.
Time je oduzeto pravo na rad stotinama osoba u Federaciji BiH koje imaju sve potrebne kvalifikacije, godine ili čak desetine godina iskustva u računovodstvu. Nekoliko hiljada porodica uskraćeno je za prihode, a posredno je povrijeđeno i njihovo pravo na imovinu.

Istovremeno, velikim kompanijama čije sjedište je izvan BiH, rapidno su uvećani troškovi i administrativne obaveze, jer im je nametnut model vođenja poslovnih knjiga koji ne postoji ni u drugom entitetu, niti u razvijenim zemljama, čime se ove kompanije tjeraju da napuste bh. tržište, da se registruju u drugom entitetu ili da uz mnogo veće troškove svjesno krše zakon.

Općinama, gradovima i drugim javnim ustanovama naloženo je da pored interne i javne revizije, moraju plaćati i dodatnu eksternu reviziju, što javni novac u velikim iznosima usmjerava ka nekolicini revizorskih kuća, bez jasnog cilja i efekta od javnog interesa.
(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA