TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Lakše do mora: Otvorena magistralna cesta Stolac-Neum
30.6.2022 12:17 | Indikator.ba
Magistralna cesta Stolac - Neum svečano je puštena u promet i od danas se može koristiti u punom profilu!

Svečano otvorenje upriličeno je na lokalitetu raskrižja Babin Do, a otvaranju su prisustovali premijer FBiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i ministrica financija Jelka Milićević te ostali entitetski ministri.

Izgradnjom ove prometnice, koja je počela u aprilu 2018. godine, znatno će biti olakšano putovanje do Neuma.

-Od 1987. godine kada je ovaj pravac proglašen magistralnim pravcem, od tada ovaj narod koji ovdje živi iščekuje da se ova cesta izgradi i da uistinu postane magistralna cesta, kazao je Stjepan Bošković, načelnik grada Stoca.

- Ovo je veliki dan za grad Stolac i Neum i za sve ljude u BiH jer ova cesta spaja naš jedini grad na moru sa unutrašnjosti zemlje. Nadamo se da će ovo biti cesta oživljavanja prostora od Neuma do Stoca imajući u vidu da su to gradovi bogati kulturno povijesnom baštinom'''', naglasio je Bošković, te dodao kako se nada da ''''''''uistinu možemo reći da je ova cesta život za ovaj narod koji živi ovdje", izvještava Bljesak.info.

Dragan Jurković, načelnik Neuma, rekao je da se na ovu cestu čekao 40-ak godina. - Napokon smo je dobili. Znači nam puno, jednostavno otvaranje prema unutrašnjosti, zatim produženje turističke sezone i u nekom gospodarskom smislu gdje planiramo uz ovu cestu otvoriti još dvije poslovne zone. Tako da pokrenemo i gospodarski razvoj. Jedna gospodarska zona je upravo ova ovdje gdje se mi nalazimo - Dubrava, koju planiramo proširiti i druga je Cerovica na križanju ceste prema Čapljini, rekao je Jurković.

Dodao je i kako se turizam budi, te da očekuje, da će u budućnosti biti i bolje. - Očekujemo da će se ruralni turizam razvijati skupa s poljoprivredom. To nam je cilj i mislim da već sada imamo neke dobre pokazatelje da dolazi do blagog povećanja tih kapaciteta, istaknuo je načelnik Neuma.

Građani, koji nemaju putovnicu, više neće biti primorani putovati cestom preko Svitave, koja je u vrlo lošem stanju, da bi došli do Neuma.

Gradnja ceste, duge 36,5 kilometara, koštala je 96,5 miliona KM. Od navedenog iznosa, Vlada FBiH je osigurala 20,1 milion KM, dok je kreditom Svjetske banke (WB) i Europske investicije banke (EIB) osigurano 75,4 miliona KM, a Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je kredit od 879.700 KM. Nakon svečanog otvaranja uzvanici su automobilima prošli cijelom dionicom te potom druženje nastavili u Neumu.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA