TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Mađarska daje 35 miliona eura za preduzetnike u Republici Srpskoj
2.7.2022 04:48 | Indikator.ba
Vlada Mađarske odobrila 35 miliona eura za podršku oko 1.400 subjekata malih i srednjih preduzeća na području Republike Srpske, rekao je na konferencija za novinare srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon održanog sastanka sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

- Saradnja sa Mađarskom za nas predstavlja putokaz kojim treba da se krećemo i za nas je veoma važna - istakao je Dodik.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto naglasio je da Mađarska podržava stabilnost i evropsku integraciju BiH, jer je ekonomski razvoj veoma važan faktor na tom putu.

- Drago nam je što je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik prije nekoliko mjeseci predložio pregovore u smislu ekponomske saradnje dvije zemlje. Vlada Mađarske za program razvoja preduzetništva u Srpskoj izdvojila je 35 miliona eura, rekao je Sijarto, izvještava RTRS.

On je pojasnio da će početkom septembra biti raspisan kokurs da dodjelu tih sredstava za 1.400 malih i srednjiih preduzeća. Ova preduzeća, rekao je Sijarto, moraju biti sa područja Srpske, a mogu dobiti maksimalno 25.000 eura za nabavku mašina i opreme koji se proizvode u Mađarskoj.

Dodik je naglasio da je Mađarska jedina zemlja pored Srbije koja finansijski pomaže Srpskoj, a već naredne godine najavljen je drugi krug pomoći od dodatnih 35 miliona eura.

Podsjetimo, premijer Mađarske Viktor Orban njavio je krajem prošle godine da će Mađarska dati 100 miliona eura pomoći Republici Srpskoj.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA