TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Optima grupi uspjelo ono što nije nikome prije: Tankerom dovezli bitumen do luke u Splitu
2.7.2022 05:17 | Indikator.ba
Prvi tanker bitumena, koji je ikad uplovio u Jadransko more stigao je iz Italije u luku u Splitu.

Odatle će ovaj naftni derivat biti distribuiran na bosankohercegovačko tržište i tržišta u regionu i Evropskoj uniji.
Tankerom dužine i širine 18 metara sa teretom od 5.000 tona koji je juče uplovio je u splitsku luku obezbijeđeno je 5.200 tona bitumena koji je neophodan u izgradnji saobraćajne infrastrukture, izvijestio je RTRS.

- Tehnologija nam je pomogla da riješimo problem koji niko prije nije uspio da riješi. Niko prije nas nije dovezao bitumen zato što na Jadranskom moru
ne postoje rezervoari koji mopgu da privhate robu temperature 160 stepeni, kazao je Aleksandar Ivanković, komercijalni direktor Optima grupe.

Optima grupa je zajedno sa partnerima iz Portugala, stručnjacima iz Rafinerije u Brodu i Luke Split uspjela da postavi opremu za za istovar bitumena iz tankera u autocisterne.
- Za opremu i istovar ukupne kličine potrebno je 210 autocisterni. Otprema se vrši na tržišta BiH, Crne Gore i Slovenije.

Bitumen će iz Splitska luke na odredišta biti transportovan za sedam dana. Velika količina bitumena bit će uskladištena u Rafineriji Brod gdje ići na doradu.
- Od prestanka rada Rafinerije Brod pojavio se deficit bitumena koji smo mi sada na ovaj način uspjeli da zatvorimo. Dakle, imamo stabilno snabdijevanje. Bitumen je evropskog porijekla, ići će u Rafineriju Brod na doradu i time ćemo odgovoriti na sve zahtjeve, kazao je Ivanković.

Za deset dana trebalo bi da dođe novi tanker sa novom količinom bitumena a posljednja isporuka za ovu godinu bit će u decembru.

(Foto: Print Screen: RTRS)

https://www.youtube.com/watch?v=BOAa_j4HY-U
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA