TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Turisti iz Saudijske Arabije ne mogu u BiH
2.7.2022 05:26 | Indikator.ba
Turistima iz Saudijske Arabije otežan je dolazak u BiH, a manjak turista na svojoj koži najviše osjete hotelijeri i ugostitelji.

Razlog zbog kojeg se danima odvija drama u ambasadama Bosne i Hercegovine u zemljama Arapskog zaljeva je nevjerovatan.

Naime, zbog nedostatka stikera za vize državljani Saudijske Arabije ne mogu doći u našu državu.
Ambasade u Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima obustavile su prijem zahtjeva za vize, a najveći pritisak je na Ambasadi BiH u Rijadu. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH objašnjavaju za "Avaz" kako je došlo do nedostatka stikera.

– Komisija za javnu nabavku je 15. juna ove godine poništila javnu nabavku stikera viza zbog toga što nije pristigla niti jedna ponuda. Nakon toga, u skladu sa zakonskim mogućnostima, otvoren je pregovarački postupak za nabavku koji je u toku. Očekujemo da će nabavka biti realizirana u najkraćem mogućem roku, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Diplomatsko-konzularna predstavništva BiH još imaju limitirane količine stikera za vize i svi zahtjevi za izdavanje viza će biti procesuirani u zakonskom roku – kazali su iz Ministarstva.

Iz Ambasade BiH u Rijadu saopćili su da trenutno obrađuju nekoliko hiljada zahtjeva za vize te da neće primati nove zahtjeve dok se ne osigura dovoljna količina stikera.

– Ambasada se nada da će u što kraćem roku biti osigurano dovoljno naljepnica za vize kako bi mogla neometano nastaviti svoj rad i da turistička sezona ne bude ugrožena – naveli su.

Podaci pokazuju da u strukturi noćenja stranih turista u BiH, tradicionalno, najviše noćenja ostvaruju turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

(Foto: Indikator.ba)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA