TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Komentari i analize
Povećani troškovi usljed rasta cijena "jedu" zarade industrijskih preduzeća
22.7.2022 05:16 | Indikator.ba
Narasli troškovi koje je uzrokovala aktuelna kriza izazvana geopolitičkim kretanjima i rastom cijena srezala je dobit industrijskih preduzeća, izvještava Indikator.ba.

Neki od prvih polugodišnjih finansijskih izvještaja kompanija obavljenih na Sarajevskoj berzi pokazuju da je rast cijena raznih inputa poput goriva, energije, transporta, repromaterijala i drugog kao posljedica rastuće inflacije imao snažan uticaj na povećane rashode kompanija, usljed čega je trpila njihova profitabilnost.

Primjerice, profit Tvornice cementa Kakanj je prepolovljen u odnosu na 2020. godinu na 5,6 miliona KM, a "pojeli" su ga povećani materijalni troškovi (potrošene vrijednosti materijala u proizvodnji), koji su povećani za nevjerovatnih 16 miliona KM.

Takođe, kompanija je imala i uvećane troškove proizvodnih usluga (odlivi koji nastaju po osnovu izrade učinaka, transportnih usluga, usluga održavanja i slično) za oko 2,3 miliona KM.

Kompanija MAN HUMMEL.BA Tešanj takođe je imala pad profita iz istog razloga.
Iako je poslovne prihode povećao za više od 10 posto, na 53,8 miliona KM, sa 48,8 miliona u istom periodu prošle godine, ovaj proizvođač iz domena automobilske industrije imao je drastičan pad dobiti na 1,8 miliona KM, nakon 6,9 miliona KM na polugodištu prošle godine. Veliki trag na profitu ostavili su materijalni troškovi koji su uvećani za oko 6 miliona KM.

Materijalni troškovi koji su narasli za oko 1 milion KM na ukupno 12,8 miliona KM imali su uticaja i na proizvođača namještaja Standard Furniture Factory.
Ova kompanija sa sjedištem u Ilijašu ostvarila je na polugodištu neto dobit od 536 hiljada KM, nakon 1,8 miliona KM godinu ranije. Doduše, slabija zarada dijelom je rezultat i manjih poslovnih prihoda za oko 1,4 miliona KM nego prošle godine, a koji su iznosili 23,0 miliona KM.

Sasvim je izvjesno da su izmijenjenim tržišnim okolnostima pogođeni profiti brojnih kompanija, a posebno se to odnosi na industrijska preduzeća, koja imaju visoke troškove energije, goriva, transporta i pojedinih inputa koji su snažno poskupili kao što su željezo, čelik, bakar, drvo, rezana daska i druge sirovine i repromaterijali.

Istovremeno, kompanije to opterećenje nisu mogle prebaciti (ili barem ne u potpunosti) na kupce kroz cijene svojih proizvoda, pa je na kraju najviše trpio njihov finansijski rezultat.

B. S.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA