TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Komentari i analize
Nakon gašenja FDS-a borba na duhanskom tržištu spala na tri igrača, Philip Morris je lider
24.7.2022 06:30 | Indikator.ba
Nakon što je na kraju prvog kvartala ugašena domaća Fabrika duhana Sarajevo, na tržištu cigareta u Bosni i Hercegovini za kupce se bore multinacionalne kompanije, a liderstvo drži Philip Morris.

Američka kompanija, čiji se brend Marlboro svojevremeno proizvodio u Sarajevu i imao kultni status u bivšoj državi, u 2021. godini učvrstila je vodstvo.

To je potvrdila analitička kuća Euromonitor, ali to pokazuje i analitika finansijskih izvještaja portala Indikator.ba.

Kompanija Philip Morris BH imala je poslovne prihode u prošloj godini 421,5 milion KM, dok je njena dobit iznosila 1,1 milion KM. Prihodi su se bezmalo oporavili na pretpandmijski nivo (2019. godine iznosili su 424,5 miliona KM) nakon što su u pandemijskoj 2020. godini snažno pali na 373,5 miliona KM.

Najbliži konkurent Philip Morrisu, British American Tobacco, koji posluje putem kompanije TDR d.o.o. Sarajevo, pokazuje skromnije rezultate.

Poslovni prihodi TDR-a iznosili su 94,7 miliona KM, a dobit je bila 3,4 miliona KM. U pandemijskoj 2020. godini poslovni prihodi TDR-a pali su na 87,4 miliona KM, a kompanija je uprkos oporavku u 2021. godini poprilično daleko od pretpandemijskog nivoa, kada je imala poslovne prihode od 107,7 miliona KM. Broj zaposlenih u drastičnom je padu, sa 136 u 2019. godini smanjio se na 65 na kraju prošle godine.

FDS koji je otišao u likvidaciju imao je prošle godine poslovne prihode od 13,3 miliona KM i gubitak od 1,5 miliona KM. Nakon gašenja, najpoznatiji brend ove fabrike, sarajevska Drina, proizvodi se u Poljskoj.

Faktički nakon gašenja Fabrike duhana Sarajevo na tržištu klasičnih cigareta u Bosni i Hercegovini ostala su samo tri velika igrača - uz Philip Morris i BAT tu je još i Japan Tobacco International koji posluje putem predstavništva u Sarajevu, a proizvodnju ima u Senti u Srbiji i distribuciju putem NELT-a.

Imperial Tobacco, koji je svojevremeno takođe bio važan igrač ali to više nije, još ima firmu u BiH koja je lani ostvarila 426 hiljada KM poslovnih prihoda i neto dobit od 357 hiljada KM.

Analiza Uprave za indirketno oporezivanje BiH pokazala je da je u prvom kvartalu 2022. godine ostvaren rast prihoda od akciza na duhan i duhanske prerađevine od 21,3%, čime je nastavljena serija visokih stopa rasta iz prethodna tri kvartala.

Analitička kuća Euromonitor takođe je potvrdila poboljšanu izvedbu, ali upozorava da se nezakonita trgovina oporavlja u skladu s ublažavanjem ograničenja povezanih s pandemijom. Novi trend, sve snažnije prisutan, je ilegalna prodaja cigareta online.

Rastu tržišta na početku ove godine doprinijela je stabilna cjenovna politika duhanskih kompanija, koje nisu povećavale cijene na početku godine, za razliku od prethodne dvije godine kada su rastom cijena nastojale nadoknaditi gubitke zbog smanjenja prodaje, uprkos tome što akcizna politika nije mijenjana.

Ovih dana svi proizvođači i distributeri su ipak podigili cijene cigareta, a što se može pripisati problemima u snabdijevanju energentima budući na visoke udjele energenata u strukturi cijene koštanja i troškova transporta cigareta od proizvodnih kapaciteta do skladišta uvoznika u BiH.

Iz Euromonitor-a naglašavaju da se očekuje se da će se količinska maloprodaja nastaviti smanjivati. Pritom, međunarodni brendovi će postati sve popularniji nakon prestanka proizvodnje FDS-a.
Ova analitička kuća, takođe očekuje i da će se vjerovatno intenzivirati napori u borbi protiv nezakonite trgovine.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA