TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Automobilska sjedišta nisu više izvozni proizvod BiH br. 1
1.8.2022 05:43 | Indikator.ba
Nekada su automobilska sjedišta bila izvozni proizvod Bosne i Hercegovine broj 1, ali su izmijenjene tržišne okolnosti to promijenile.

Snažan rast cijena električne energije vinuo je ovaj energent u glavni izvozni proizvod u prvom polugodištu ove godine sa utrženih 701,4 miliona KM, prema podacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. BiH je ovaj strateški proizvod kojeg redovno ima viška ove godine najviše prodavala susjedima - u Srbiju je ostvaren izvoz vrijedan 307,1 miliona KM, a u Hrvatsku 210,8 miliona KM.

Sjedišta su sa 328,6 miliona KM ostvarenog izvoza pala na treće mjesto, a iznad njih uvrstio se sirovi aluminij koji visok izvoz u iznosu od 519,1 milion KM ima zahvaliti oporavku mostarskog Aluminija od kada ga je kupio izraelski MT Abraham Group, ali takođe i rastu cijene ovog metala na tržištu.

Top pet izvoznih proizvoda zaokružuju izolovana žica sa vriijednošću izvoza od 312,9 miliona KM i konstrukcije (osim montažnih zgrada) sa vrijednošću od 301,2 miliona KM.

Ubjedljivo najveći uvozni proizvod su nafta i naftna ulja, kojih je za pola godine BiH uvezla u vrijednosti 1,37 miliklardi KM. Lavovski dio uvoza ovih proizvoda nabavljen je iz Hrvatske, u vrijednosti 846,4 mil KM, a značajan dio uvezen je iz Srbije u iznosu od 322,0 miliona KM.

Na listi top 5 uvoznih proizvoda slijede sirovi aluminij sa vrijednošću 666,9 mil KM, kameni ugalj, briketi i slična kruta goriva sa 455,7 miliona KM, a iza njih dolaze lični automobili i druga motorna vozila sa vrijednošću od 395,2 miliona KM.

Listu zaključuju lijekovi kojih je uvezeno u vrijednosti 300,5 mil KM.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA