TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Telekomi povećali prihode, Telekom Srpske profitom nadmašio ostale
3.8.2022 05:35 | Indikator.ba
Sva tri dominantna telekom ooperatera u Bosni i Hercegovini - BH Telecom, Telekom Srpske i HT Eronet - ostvarila su rast prihoda u prvom polugodištu ove godine, ali je sa profitom banjalučki telekom nadmašio ostala dva konkurenta.

Banjalučka kompanija, posmatrana izolovano bez pridruženih društava, uspjela je za pola godine povećati profit za čak 10,5 miliona KM na 39,7 miliona KM, za što su zaslužni rast prihoda od 6,4 posto na 225,3 miliona KM ali istovremena štedljivost na rashodima, koji su imali rast od minimalnih 1 posto na 181,1 KM.

Za nijansu veći rast prihoda imao je BH Telecom, 6,6 posto, zadržavši titulu najveće kompanije. Njegovi prihodi, koji su i dalje veći od onih koje ostvaruje Telekom Srpske iznosili su 237,3 miliona KM, ali je dobit bila manja zbog rasta rashoda od 7,4 posto na 209,2 miliona KM.

Na veće rashode najviše su uticali veća nabavna vrijednost prodate robe, a povećani su i troškovi plaća i ostalih primanja. To je rezultiralo time da je neto dobit porasla za tek oko 0,4 miliona KM, sa 24,9 miliona KM na 25,3 miliona KM.

HT Mostar takođe je popravio poslovne parametre u odnosu na polugodište prošle godine, sa poslovnim prihodima koji su uvećani za pet posto na nešto više od 94 miliona KM.

Boljka ovog telekoma je profitabilnost, po kojoj daleko zaostaje za druga dva telekoma, a što je ustaljena odlika poslovanja dugi niz godina.

Mostarski telekom uspio je poslovati pozitivno, ostvarivši dobit od 166 hiljada KM nakon što je prošle godine na polguodištu imao gubitak od 2,15 miliona KM.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA