TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Ruski div u proizvodnji žestokih pića na velika vrata ulazi u Crnu Goru
3.8.2022 05:44 | Indikator.ba
Nikšićku destileriju, dio tvrtke Neksan, prodao je Miodrag Daka Davidović Aleksandru Mecetinu, vlasniku jedne od najvećih ruskih grupacija za proizvodnju pića Beluga.

Kako su najavili, u Nikšiću će se proizvoditi žestoka pića, votka, džin i viski. U objekte i infrastrukturu uložit će se oko 50 miliona eura, a očekuje se zapošljavanje 300 radnika.

Potpisivanju kupoprodajnog ugovora su prisustvovali i crnogorski ministri Goran Đurović i Aleksandar Damjanović.

Davidović, vlasnik Neksana, istaknuo je kako se radi o "istorijskom početku stvaranja globalnog biznisa".

- Dolazak velike kompanije u Crnu Goru predstavlja uskrsnuće Nikšića u svakom pogledu, a puno znači i za ovih 300 porodica. To će dati veliki poticaj i Nikšiću i Crnoj Gori. Velike kompanije imaju i velike koristi za druge grane privrede, u transportu, špediciji, carini, lučkom poslovanju i svim podružnicama koje će sarađivati ​​s ovom kompanijom, rekao je Davidović.

Dodao je kako očekuju da će njihov izvoz biti veći od cjelokupnog crnogorskog izvoza.

- Prelazimo u drugu firmu i planiramo ih još više aktivirati iz ove djelatnosti. Imamo dvije tvornice koje će uskoro početi s radom i očekujemo da ćemo uskoro preuzeti željezaru za te namjene, rekao je Davidović.

Ministar ekonomskog razvoja Đurović istaknuo je da još ima zainteresiranih za proizvodnju alkoholnih pića te da vjeruje da će početak ove djelatnosti kratkoročno donijeti korist.

- Nama je ekonomija u fokusu i zato smo danas ovdje jer nam je ekonomija prioritet, rekao je Đurović.

Ministar finansja Damjanović istaknuo je kako će Vlada nastojati stvoriti sve uvjete za institucionalnu potporu tvrtki. Prema njegovim riječima, cilj je stvoriti ozbiljnu sinergiju između države i poslovnih partnera.

- Crna Gora je do sada bila poznata po dva brenda u proizvodnji alkoholnih pića, jedan je nikšićko pivo i vino Plantaža. Evo trećeg u proizvodnji jakih alkoholnih pića, što znači ne samo konkretnu korist, već i ozbiljan marketing, koji nam je potreban. S financijske strane smo sretni, jer će ova kompanija pridonijeti državnom i lokalnom budžetu. Očekujemo uspješnu priču, kazao je Damjanović.

(Foto Beluga Group)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA