TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Crna Gora: Država sklopila sporazum s trgovačkim lancima o stvaranju zaliha hrane
3.8.2022 13:02 | Indikator.ba
Ministarstvo privrednog razvoja Crne Gore potpisalo je ugovor s predstavnicima 11 trgovačkih tvrtki kako bi se osigurala nesmetana opskrba tržišta osnovnim životnim namirnicama.

Kompanije potpisnice sporazuma će obezbijediti određene količine proizvoda ukoliko na jesen eventualno dođe do kriza i nestašica, kako bi postojao kontinuitet u snabdijevanju od nekoliko mjeseci.

Država i trgovci su definirali listu proizvoda koja uključuje: brašno, ulje, šećer, tjesteninu, meso i mesne konzerve. Ugovor je potpisan na rok od šest mjeseci s mogućnošću produženja.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je kazao da je sav trošak lagerovanja na račun trgovaca i trgovačkih lanaca, što je rasteretilo budžet Crne Gore u narednom periodu, dok se ne nađe adekvatan način i model kako i na koji način da se obezbijede robne rezerve.

Ugovori su prtpisani sa predstavnicima kompanija Domaća trgovina, Mercator Crna Gora, Put-Gross, Franca marketi, J&J Company, Voli trade, Škorpion, Hard Discount Laković, Stadion, TDS i Montemlin Šajo.

Jasna Vujović, direktorica Uprave za unutrašnje tržište i tržišno natjecanje u ovom Vladinom resoru, za Radio Crne Gore rekla je da je sporazum otvoren i za druge trgovačke tvrtke ako su za to zainteresirane.

Vujovićeva je naglasila da je Ministarstvo gospodarskog razvoja počelo izradu studije o opravdanosti stvaranja robnih rezervi.

Nedavno je završen natječaj za izradu ove studije, a ponuda Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore izabrana je kao najbolja.

- Rok za izradu strategije je kraj oktobra, nakon čega će se odrediti najbolji model za crnogorsko tržište, zaključio je Vujović.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA