TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Kineska koporacija koja će graditi HE Bistrica otvorila ured u Foči
3.8.2022 13:26 | Indikator.ba
U Foči je danas svečano otvorena kancelarija Kineske nacionalne aerotehnološke korporacije za međunarodni inženjering (China National Aero-Technology International Engineering Corporation - AVIC ) koja je angažovana na izgradnji tri hidroelektrane na rijeci Bistrici kao generalni izvođač.

Kancelariju su otvorili ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, generalni direktor Elektroprivrede Srpske Luka Petrović i predstavnik kineske kompanije Vej Ping.

Energetski sistem Hidroelektrane Bistrica sastojaće se od tri stepenasto raspoređene elektrane.

Hidroelektrane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča-Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat-časa električne energije.

Cijena izvedbenog ugovora je 103 mil EUR, a investitori su preduzeće Hidroelektrane Bistrica i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je većinski vlasnik.

Novčanu podršku pružiće i Elektroprivreda Republike Srpske.

Predviđeno je da sve tri hidroelektrane na rijeci Bistrici kod Foče na mreži budu najkasnije za četiri godine, izvijestio je RTRS.

(Foto: HE Bistrica)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA