TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Nema kupca za 10 posto akcija Elektroprivrede Crne Gore
3.8.2022 13:48 | Indikator.ba
Na Javni poziv za prodaju sopstvenih akcija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u predviđenom roku nije pristigla nijedna ponuda, saopštio je predsjednik Odbora direktora kompanije Milutin Đukanović. On je najavio da će narednih dana kompanija preduzeti nove korake, kako bi se izbjeglo smanjenje osnovnog kapitala za 77 miliona eura.

Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić u ponedjeljak, 1. avgusta 2022. godine, sprovela je postupak javnog otvaranja ponuda po osnovu Javnog poziva za prodaju sopstvenih akcija u blok transakciji. Tom prilikom, kako su kazali, konstatovano je da u predviđenom roku nije pristigla nijedna ponuda.

- Podsjećam javnost na činjenicu da EPCG od 26. septembra 2019. godine posjeduje 11.813.238 sopstvenih akcija, što čini 10% njenog osnovnog kapitala. Naznačene akcije su, u sklopu realizacije Ugovora o izvršenju put opcije između A2A i Crne Gore, za iznos od 52,8 miliona eura otkupljene od italijanske kompanije i, shodno članu 230 Zakona o privrednim društvima, moraju se otuđiti najkasnije do 26. septembra 2022. godine, jer će, u protivnom, biti poništene, što bi predstavljalo značajno umanjenje osnovnog kapitala", kazao je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, izvijestio je RTV Crne Gore.

S obzirom na to da do 1. avgusta tekuće godine nije pristigla nijedna ponuda, Đukanović navodi da će narednih dana preduzeti nove korake, kako bi se izbjeglo smanjenje osnovnog kapital EPCG za 77 miliona eura.

- Ovdje nalazim za shodno da podsjetim na neke vrlo maliciozne komentare, prisutne u dijelu javnosti, a kojima je potencirana navodna namjera rukovodstva kompanije da, mimo svojih ingerencija, naznačeni fond akcija proda ili maltene pokloni EPS-u. O neznavenim istupima, u kojima se postavljalo pitanje zašto EPCG prodaje akcije koje može da zadrži, da i ne govorim. U tom smislu, cijenim da bi bilo poželjno ukoliko bi pojedinci, skloni ovakvim istupima, pokušali da obogate svoje znanje kroz upoznavanje sa zakonskim normama te da, ukoliko je moguće, načine razliku između sopstvene političke orijentacije i profesionalnog odnosa prema pitanjima iz domena privrede, konkretno onima koja se odnose na poslovanje EPCG", kazao je Đukanović.

(Foto: EP CG)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA