TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Ogromna ulaganja EU u novu prenosnu mrežu stići će i do BiH
4.8.2022 05:04 | Indikator.ba
U nastavku priprema za potpuno odbacivanje ruskog gasa iz sopstvenih potreba za energijom, Evropska unija uz pomoć zemalja koje sada nisu njene članice do 2040. planira da poveća kapacitete svoje prenosne mreže električne energije kroz 141 investiciju ukupne procijenjene vrijednosti od 240 mlrd EUR, navodi Jutarnji list.

Dodaje se da se planira gradnja interkonekcija Ernestinovo-Sombor i Lika-Banjaluka.

Kako se navodi u planu Evropskog udruženja operatora prenosne mreže (ENTSO-E), čiji je član i Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS), kapacitet dalekovoda, kablova i ostale opreme za prenos struje širom Starog kontinenta povećao bi se za 142 gigavata električne energije, uz 43.000 novih kilometara mreže i 1,6 miliona novih radnih mjesta kao jedna od posljedica tih ulaganja.

Ideja evropskih operatora prenosa električne energije, čiji je plan pod nazivom TYNDP 2022. u ponedjeljak stavljen na javnu raspravu, je da se rastući izvori proizvodnje struje iz sunca i vjetra ubrzano priključuju na mrežu te da se tako zamijeni gas kao pogonsko gorivo u proizvodnji struje, ali i kao izvor grijanja.

To znači da je TYNDP dio i velikog Evropskog zelenog plana sa zacrtanim ciljem da se jačanjem mreže emisija ugljen dioksida već do 2030. smanjuje za 14 metričkih tona godišnje.

- Jedna od glavnih prednosti rješavanja potreba sistema je povezivanje više potrošača s više proizvođača, omogućavajući evropskim zemljama da razmjenjuju električnu energiju kako bi zamijenile skupu proizvodnju toplotne energije jeftinijom, čime se smanjuje zavisnost Evrope od gasa. Proizvodnja električne energije bazirana na gasu smanjila bi se za 75 teravatsati godišnje do 2040, što je ekvivalentno 14% proizvodnje električne energije iz gasa u EU u 2021 - navodi se u planu Evropskog udruženja operatora prenosne mreže, koja okuplja 38 evropskih operatora prenosa električne energije.

Među njima su i operatori iz zemalja koje nisu članice EU, što je bitno za investicije koje HOPS mora da ostvari u okviru plana Udruženja.

Naime, od 141 investicije iz spomenutog plana, nosilac dvije je HOPS, ali u saradnji s operatorima iz drugih zemalja. Riječ je o gradnji nove interkonekcije snage 400 kilovata Ernestinovo - Sombor u saradnji s operatorom iz Srbije i jačanju mreže Rijeka - Split s odvojkom za BiH, odnosno novom interkonekcijom snage 400 kilovata Lika - Banja Luka, što iziskuje saradnju s operatorom iz BiH, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA