TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Slovenski bogataš kupuje od Agrokora Costellu
4.8.2022 13:55 | Indikator.ba
Grupa Elektronček, u većinskom vlasništvu poduzetnika Joca Pečečnika, ujedno i predsjednika Kluba slovenskih poduzetnika SBC, prijavila je nadzoru tržišnog natjecanja koncentraciju na Costellu.

Prodajni postupak za nju je krajem prošle godine objavila švicarska tvrtka Agrokor koja je u likvidaciji.

Grupa Elektronček objavila je 29. jula koncentraciju na tvrtku Costella, koja se bavi punjenjem mineralne vode i voda s okusima, navodi se u današnjoj objavi na stranicama Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, prenosi Delo.

Costella je bila u vlasništvu kočevske tvrtke Gozdarstvo Grča, ali zbog finansijske slabosti tvrtka nikada nije razvila svoj puni potencijal. 2016. godine prodana je Aredayi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za koju se pokazalo da je dio sistema Agorkor preko Švicarske. Zbog toga je švicarski stečajni upravitelj potkraj 2021. pokrenuo postuapk prodaje.

Agrokorovo preuzimanje Costelle godinama je bilo pod lupom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, koja mu je 2019. godine, zbog neprijave koncentracije tvrtki Agrokor i Ardeya Global pri preuzimanju Costelle, naložila da plati kaznu od 53,9 miliona eura, a potom mu je za osiguranje te naplate zaplijenila dionice Mercatora. Odlukom Vrhovnog suda Agencija je sredinom 2020. morala Agrokoru vratiti Mercatorove dionice, a Okružni sud u Ljubljani je Agrokoru nakon žalbe smanjio kaznu na milion eura. To je riješenio prošle godine.

Najvrjednija imovina Costelle je neiskorištena koncesija za crpljenje vode do 2035. godine s mogućnošću produženja. Prema konceisiji, Costella bi mogla crpiti 250 miliona litara vode godišnje.

No, posljednjih godina, prema novinama, tvrtka je crpila 12 miliona litara vode godišnje, budući da bi za povećanje kapaciteta bila potrebna ulaganja u proizvodnju. Trenutni kapaciteti, izgrađeni 2006. i 2007., omogućuju crpljenje do deset miliona litara godišnje po smjeni, pisale su u decembru prošle godine Finance.

Pečečnik je 90-postotni vlasnik nizozemskog holdinga Elektroncek grupe, koji je bio vlasnik 94,5 posto Interblock grupe. Interblock je u junu prodao IB OCM Voteco sa sjedištem na Kajmanskim otocima, iza kojeg se, prema pisanju Financa, krije američki fond Oaktree Capital Management.

Dio kupoprodajne cijene, prema neslužbenim informacijama Financa, iznosi 300 miliona eura, Pečečnik želi uložiti u golf i resort turizam, rekao je za list početkom jula. Dio bi iskoristio za razne druge investicije, finansijske i nefinansijske, uključujući startupe, a veliki dio novih planova ostvario bi na slovenskom tlu, dodao je.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA