TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
BiH je "raj" za srpske proizvođače piva
5.8.2022 15:28 | Indikator.ba
Bosna i Hercegovina predstavlja najznačajnije izvozno tržište za srpske proizvođače piva na koje se godišnje plasira oko 70,8 miliona litara, što čini nešto više od polovine ukupnog izvoza piva iz Srbije, navodi agroekonomista Branislav Vlahović u analizi o međunarodnoj konkurentnosti ovdašnje industrije piva, objavio je časopis Biznis&Finansije.

Prosječna vrijednost izvoza je 23,9 miliona USD a cijena 0,34 dolara po litru. Na bh. tržištu vlada velika konkurencija, kako zemalja iz regiona, Hrvatske i Slovenije, tako i velikih evropskih izvoznika piva, Njemačke, Holandije i Belgije.

Proizvodnja piva u Bosni i Hercegovini iznosi oko 79 miliona litara godišnje i odvija se u šest pivara. Država uvozi oko 150 miliona litara piva godišnje, najviše iz Srbije (47%), a slijede Hrvatska (29%), Slovenija (9%), Crna Gora (2%) i Mađarska (1%).

Bugarska je drugo najveće izvozno tržište za Srbiju, gdje plasira 22,3 miliona litara ili 16,2% ukupnog izvoza piva, izvoz u Crnu Goru iznosi oko 12,7 miliona litara piva godišnje, što čini 9,2% ukupnog izvoza, a u Hrvatsku 11,9 miliona litara piva godišnje, ili 8,6% ukupnog izvoza piva.

Srbija izvozi približno 138 miliona litara piva godišnje, pri čemu izvoz raste po skromnoj stopi od oko 1,4%.

U strukturi svjetskog izvoza piva Srbija učestvuje sa 0,9 posto. Prema proizvodnji piva, ova zemlja je na 43. mjestu u svijetu, ali je prosječna izvozna cijena od 0,38 USD po litru dvostruko niža od prosječne svjetske cijene.

Nekoliko velikih industrijskih pogona u Apatinu, Čelarevu, Novom Sadu i Zaječaru, dominiraju sa više od 90% ukupne proizvodnje.

Industrija piva u Srbiji zapošljava preko 2.500 radnika i sarađuje sa granama privrede koje ukupno zapošljavaju oko 35.000 ljudi. U zemlji se proizvodi oko 523 miliona litara piva godišnje.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA