TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Vlada RS ulazi u partnerstvo sa Rafinerijom nafte Brod za gradnju gasne elektrane
6.8.2022 05:09 | Indikator.ba
Vlada Republike Srpske ulazi u partnerstvo sa Rafinerijom nafte Brod, članicom optima grupe, na najavljenoj izgradnji gasne elektrane.

Jule je u Banjaluci potpisan sporazum Vlade i Rafinerije kojim je definisan način realizacije ovog projekta.

Sporazum su potpisali ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, u ime Vlade i direktor Rafinerijae nafte Brod a.d. Brod Anatolij Vaclavič Karaljus.

Ministar Đokić je tim povodom rekao da je riječ o prvom projektu ovog tipa u regionu i da će, dugoročno gledano, imati veoma veliki značaj za ekonomiju Republike Srpske i dalje ulaganje u sektor energetike, posebno u oblasti korišćenja prirodnog gasa za proizvodnju električne energije.

Prema procjenama, instalisana snaga gasne elektrane je 100 megavata, a vrijednost investicije oko 150 miliona KM, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske je na ovaj način pokazala spremnost da pruži svu potrebnu podršku realizaciji ovog projekta, kao i daljem razvoju i unapređenju odnosa sa važnim strateškim investitorom i partnerom Srpske, kompanijom Zarubežnjeft.

Rafinerija nafte Brod, koja se of havarije 2018. godine ne bavi preradom nafte, prije nekoliko mjeseci se Vladi Republike Srpske obratila sa zahtjevom za koncesiju za izgradnju gasne elektrane u krugu Rafinerije.

Vlada je, s druge strane, iskazala spremnost da po zahtkevu investitora provede sve neophodne aktivnosti s ciljem dodjele koncesije, prema važećim propisima.

Ruska Optima Grupa dobila je od tržišnog regulatora za energetiku dozvolu za trgovinu gasom u augustu prošle godine. Četiri mjeseca nakon toga puštena je u rad gasna kompresorska stanica u Rafineriji nafte u Brodu.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA