TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Beograd će aviolinijom biti povezan sa Kubom: Letovi do Havane tokom zimske sezone
7.8.2022 05:21 | Indikator.ba
Air Serbia planira uvođenje letova između Beograda i Havane ove zimske sezone, rekao je predsjednik Uprave prijevoznika Jiri Marek.

Ova izjava dolazi nakon Marekovih napomena da će vioprijevoznik pokrenuti do desetak novih linija, od kojih će neke započeti već u zimskoj sezoni 2022./2023.

- Počinjemo razmatrati dugolinijske letove do nekih egzotičnih odredišta. U tom pogledu gledamo prema Istoku i Zapadu. Jedna takva destinacija, koja ove zime izgleda sve izvjesnije, je Havana, rekao je Marek.
Ako se usluga bude odvijala prema planu, bit će to prvi put da su glavni gradovi Srbije i Kube povezani redovnom zračnom vezom.

Godine 2016. Air Serbia je razmatrala uvođenje letova za slobodno vrijeme na dugim relacijama kako bi bolje iskoristila svoj jedini avion Airbus A330-200 tokom zimskih mjeseci kada održava manje frekvencija na svojoj redovnoj liniji u New Yorku, koja će ove zime biti nadopunjena Tianjinom.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA) izjavila je za EX-YU Aviation News da je srpski prijevoznik prije nekoliko godina istraživao čartere na duge relacije, u partnerstvu s YUTA-om. - Imajući u vidu da je YUTA jedan od najvećih partnera Air Serbia-e u čarter putovanjima preko naših članica, Air Serbia je predložila sastanak s turoperatorima na kojem bismo razgovarali o mogućim čarterima do dalekih destinacija. Turoperatori su u to vrijeme bili zainteresirani za duge charter letove za Tajland i Kubu tokom zimskih mjeseci jer postoji dovoljna potražnja za ta tržišta. Realizacija ovih čartera bila je predviđena tokom zimske sezone, kazali su iz YUTA-e.
U konačnici, ideja nikada nije zaživjela, podsjeća Ex-Yu Avaiation.

Tokom pretpandemijske 2019. između Beograda i Havane posredno je letjelo nešto više od 4.500 putnika. Građanima Srbije nije potrebna viza za posjet otoku, a Kuba nema uvjete za ulazak zbog Covida-19, niti je potreban PCR test ili potvrda o cijepljenju.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA