TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Donesena odluka o dokapitalizaciji RŽR Ljubija
10.8.2022 12:17 | Indikator.ba
Skupština akcionara Rudnika željezne rude Ljubija donijela je odluku o dokapitalizaciji Rudnika, izjavio je rukovodilac Službe za pravne poslove u Rudniku Ognjen Hrnjak.

Hrnjak je istakao da su usvojene sve tačke koje su bile na dnevnom redu, a to su treća emisija akcija društva, izmjene statuta i povećanje kapitala, prenosi RTRS.

– Vlada vodi postupak pregovaranja i to nije završni čin već su se time stvorili preduslovi za početak postupka dokapitalizacije Rudnika željezne rude Ljubija. Vlada je u dva navrata pokušala da proda svoj većinski paket akcija i nije uspjela da pronađe strateškog partnera. Ovaj put pojavio se strateški partner s kojim će Vlada poslije današnjih odluka ući u postupak dokapitalizacije svog preostalog kapitala u ovom društvu, rekao je Hrnjak.

Kako je naveo Hrnjak, predstavnik državnog kapitala nije prisustvovao današnjoj sjednici, o čemu je pisano obavijestio Skupštinu, ali je glasao za usvajanje svih tačaka dnevnog reda.

Rudnik će dokapitalizirati američko-kanadski konzorcij SE GEDC Corp sa sjedištem u SAD-u, koji će time postati najveći vlasnik ove kompanije.

Trenutni kapital kompanije se sastoji od 50,7 miliona dionica nominalne vrijednosti od po 1 KM.
Najavljenom emisijom dionica osnovni kapital se povećava za isti iznos, odnosno udvostručava se.

Kako je rekao Stanko Vujković, direktor RŽR Ljubija za Nezavisne, obavljeni su razgovori i sa budućim dokapitalizatorom i sa Vladom RS i da će država zadržati svoj paket akcija od 40%, dok će većinski vlasnik biti novi konzorcijsa 50,1%, ali samo ukoliko otkupi akcije u trećem emitovanju obveznica.

Ako toga ne bude, kaže, onda se ide u četvrtu i tako redom.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA