TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tržište kapitala
Obustavljeno trgovanje akcijama Jahorina OC
10.8.2022 15:48 | Indikator.ba
Banjalučka berza privremeno je zaustavila trgovanje hartijama od vrijednosti emitenta Jahorina OC a.d. Pale.

Odluka je uslijedila nakon što je danas Centralni registar hartija od vrijednosti obavijestio Berzu da je za Jahorina OC u toku postupak registracije pete emisije hartija od vrijednosti – smanjenje osnovnog kapitala.

S obzirom na to, Centralni registar će 11.08.2022. godine izvršiti upis zabrane prava raspolaganja hartijama od vrijednosti na računima vlasnika hartija od vrijednosti Jahorina OC.

Blokada će trajati do okončanja postupka registracije.

Podsjećamo, odlukom usvojenom na Skupštini akcionara 22. jula kapital Jahorina OC se smanjuje za ukupni iznos od 39.064.055 KM. Planirano je da osnovni kapital koji trenutno iznosi 71.568.347 KM nakon pokrića gubitka i formiranja zakonskih rezervi iznosi 32.504.292 KM.

Sastojao bi se od 32.504.292 redovnih (običnih) akcija klase "A" nominalne vrijednosti 1,00 KM.

Emisija akcij se vrši povlačenjem i poništavanjem akcija ranijih emisija u posjedu akcionara na način da se povlače i poništavaju akcije u posjedu akcionara uz poštovanje principa ravnopravnosti tako da akcionarima pripada broj akcija pete emisije (učešće u novom smanjenom kapitalu) srazmjerno procentualnom učešću u osnovnom kapitalu koje budu imali na dan presjeka.

(Foto: Jahorina OC)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA