TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Spajanje Bosne s Hercegovinom: Uskoro otvorenje tunela Ivan
11.8.2022 05:39 | Indikator.ba
Tunel Ivan, centralna tačka koja povezuje dionicu magistralne ceste M17 Tarčin - Konjic, trebao bi biti završen do kraja ljeta ove godine. U svakom trenutku 150 ljudi radilo je na probijanju dvocijevnog tunela.

Projekt vrijedan 67,5 miliona eura značajno će skratiti put iz Sarajeva prema Hercegovini.

Radovi na probijanju tunela Ivan započeti su u januaru 2021. godine, izvještava Federalna TV.
Vlada FBiH i JP Autoceste rade na tome da ubrzaju izvođenja radova na ovom koridoru, te nastoje prevazići probleme uzrokovane globalnom krizom. Izvođač radova na ovoj poddionici je preduzeće Euroasfalt Sarajevo, a nadzor nad izgradnjom vrši firma iz Italije.

- Uprkos svim problemima koji su se dešavali na ovom projektu, dobro smo napredovali i vrlo smo zadovoljni nadzorom i izvođačem radove, kazao je Armir Šahur, inžinjer IDR Engineeringa.

- U tunelu smo tokom izgradnje smo se susreli sa kolapsima, sa curenjem, sa promjenom materijala. U jednom trenutku smo imali materijal gdje je trebalo miniranje, a nakon toga vrlo mekanu zemlju koja je trebala iskop u koracima po pola metra. Sve smo to uspjeli prevazići, zajedno sa izvođačem, i napraviti jedan vrlo dobar tunel, kazala je Minela Bašić, glavna inžinjerka za količine i planiranje na projektu tunela Ivan: “

Druga cijev tunela Ivan dužine 1.721 metar probijena je tri sedmice prije predviđenog roka. Radilo se 24 sata u tri smjene. To je ujedno i jedan od posljednjih koraka ka završetku radova ovog značajnog infrastrukturnog projekta.

Tunel će biti otvoren najkasnije sredinom septembra.

https://www.federalna.ba/tunel-ivan-ce-biti-otvoren-najkasnije-sredinom-septembra-xoblc
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA