TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Otvoreni Balkan spas za Srbiju: Dolazi 30.000 radnika iz Makedonije i Albanije?
11.8.2022 06:00 | Indikator.ba
"Spas za Srbiju!" Od septembra dolazi 30.000 obrtnika, liječnika i medicinskih sestara iz Makedonije i Albanije”, “Plaća u Srbiji dvostruko veća”.

Ovo su neki od naslova koji su se pojavili na nekim srpskim medijima, a u tekstovima se navodi da će od septembra u sklopu inicijative Otvoreni Balkan mogućnost rada bez dodatne dokumentacije, radne vize ili posebne dozvole moći koristiti hiljade Makedonaca i Albanaca, čime će se riješiti problem nedostatka radne snage u pojedinim granama u Srbiji.

Iz makedonske vlade, pak, poručuju da su neutemeljeni strahovi od gubitka medicinskog osoblja.

Na Kanalu 5 su komentirali su da se ne smije spekulirati s pompeznim brojkama i kvotama za koje nema analitičku potporu.
- Postoje djelatnosti poput turizma u koje će se radna snaga slivati ​​iz susjedne Albanije i Srbije, a naravno da ćemo imati primjere i u suprotnom smjeru. Ovaj projekt donosi natjecanje u kvaliteti, ali i rast plaća, nove prilike i razmjenu iskustava. Sporazum o slobodnom pristupu odnosi se samo na privatni sektor, pa je strah od navodnog gubitka medicinskog osoblja iz zemlje neutemeljen, navodi Vlada.

No, iako je inicijativa Otvoreni Balkan dobra jer otvara ogroman broj mogućnosti, prema riječima univerzitetskog profesora radnog prava Lazara Jovevskog, problema od nje u dijelu tržišta rada Makedonija će imati najviše, a neća ga biti pošteđena ni Albanija.

To će imati dramatičan negativan učinak na makedonsko tržište rada.

Nije nemoguća misija riješiti problem, kaže profesor Jovevski, koji pojašnjava - trebaju postojati mjere koje će stimulirati povratak mladih, ali mora se promijeniti i atmosfera u Makedoniji.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA