TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Centralna banka BiH obilježava 25. godišnjicu: Najstabilnija državna institucija
11.8.2022 08:14 | Indikator.ba
Danas, 11. augusta 2022. godine, obilježavamo 25 godina uspješnog rada Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), tokom kojih je, u složenim i izazovnim okolnostima u Evropi, svijetu i Bosni i Hercegovini, održana monetarna stabilnost zemlje kao jedan od ključnih faktora makroekonomske stabilnosti, saopćili su iz Centralne banke BiH.

Dosljedno poštujući zakonom i Ustavom BiH dodijeljen mandat, CBBiH provodi aranžman valutnog odbora, održava stabilnost i povjerenje u domaću valutu – konvertibilnu marku, čime doprinosi i održavanju sveukupne finansijske stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Svih 25 godina radimo u interesu države, privrede i građana Bosne i Hercegovine. Prošli smo dinamičan put od uspostavljanja jedinstvene bosanskohercegovačke valute, preko reforme platnog prometa i bankarskog sektora, pa sve do brojnih realizovanih projekata sa domaćim i međunarodnim finansijskim institucijama, što nas je etabliralo kao snažnu, profesionalnu i odgovornu instituciju.

- Činjenica da CBBiH slovi za najstabilniju i jednu od najuspješnijih institucija je priznanje za sve što smo učinili u proteklih 25 godina, ali i obaveze da postojeće standarde stalno unapređujemo. Uspješna realizacija svih zadataka i aktivnosti ne bi bila moguća bez maksimalne profesionalnosti i angažmana svih članova naše institucije“, izjavio je guverner CBBiH dr. Senad Softić povodom obilježavanja 25. godišnjice CBBiH.
CBBiH je i od strane relevatnih domaćih i međunarodnih organizacija prepoznata kao institucija s visokim kredibilitetom koja kontinuirano usklađuje svoje poslovanje s najboljim svjetskim praksama centralnog bankarstva, dodaje se u saopćenju.

(Foto: Indikator.ba)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA