TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tržište kapitala
Dionica Bosnalijeka "zacementirana" na 31 KM, investitorima manjka novih informacija
12.8.2022 05:28 | Indikator.ba
Dionica najveće sarajevske kompanije Bosnalijek zacementirana je u na 31 KM u posljednjih mjesec i po, dok investitorima manjka službenih informacija o njenom poslovanju.

Otkako je krajem juna dostigla cijenu iznad 30 KM, nakon prethodnog pada na kurs ispod 22 KM u aprilu ove godine, cijena dionice duže vrijeme stagnira, a novih informacija za investitore iz kompanije, koju su u proteklom periodu razdirali unutrašnji sukobi među dvije struje dioničara u borbi za prevlast, nema.

Ovaj blue chip ranije je redovno dostavljao berzi kvartalne izvještaje o poslovanju, ali na stranicama berze a i na korporativnoj web stranici Bosnalijeka takvih izvještaja više nema. Posljednji dostupan finansijski izvještaj odnosi se na 2021. godinu.

Kako je društvo poslovalo u prva dva kvartala, odnosno u prvom polugodištu ove godine tako (za sada) ostaje nepoznato.

Ono što se sa velikom vjerovatnoćom može ustvrditi jeste da finansijski rezultat lošiji nego u 2021. godini kada je ostvarena dobit od 12,1 milion KM prihodi su iznosili 154 miliona KM.

Na to upućuje čijnjenica o padu izvoza na rusko tržište usljed rata u Ukrajini i sankcija, a koje je glavno tržište za Bosnalijekove proizvode.

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH za prvo polugodište pokazuju da je izvoz farmaceutskih proizvoda iz BiH u Rusku Federaciju bio 14,7 miliona KM, dok je u cijeloj 2021. godini izvoz ovih proizvoda iznosio 81,3 miliona KM. Izvoza u Ukrajinu nema ili je zanemarljiv, a prošle godine je iznosio 3,0 miliona KM.

S ozbirom na to da je u 2021. godini oko dvije trećine ukupnih prihoda Bosnalijek ostvarivao na evroazijskom tržištu, a u okviru kojeg je najznačajnije rusko tržište, sigurno se može konstatovati da je smanjeni izvoz prema ovom dijelu svijeta imao uticaja na poslovni rezultat.

Kompanija je izvještavala tokom godine o otvaranju novih tržišta kako bi nadomjestila gubitke u Rusiji, pa je tako navela kako je otvorila tržišta Kostarike, Iraka, a potom i Katara i drugih država Srednjeg istoka a najavljen je izlazak i na tržište Turske.

Iako su iz tvrtke navodili da su ove godine ostvarili rast na domaćem i svim izvoznim tržištima (ukupno 28), teško je vjerovati da je značajan gubitak izvoza u Rusiju mogao biti u kratkom vremenu kompenziran na ostalim tržištima.

B. S.

(Foto: Bosnalijek)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA