TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Akvizicija Sberbank pomogla NLB Grupi da udvostruči dobit u prvom polugodištu
12.8.2022 05:51 | Indikator.ba
NLB Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 287 miliona eura dobiti nakon oporezivanja, što je 105 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pozitivni učinci vezani uz akviziciju N Banke ( bivša Sberbank) najviše su pridonijeli snažnom rastu neto dobiti.

Operativna dobit NLB grupe porasla je u prvom polugodištu za sedam posto na 358,1 milion eura, a N Banka, nekadašnja Sberbank, koja je od marta ove godine pod kišobranom NLB-a, rezultatu je pridonijela sa 14 miliona eura.

- Rezultat grupe, bez N Banke i ostalih jednokratnih stavki u iznosu od 30,2 miliona eura, bio je izniman s rastom prihoda prije rezervacija od 25 posto, piše u polugodišnjem izvještaju uprava NLB-a na čelu s Blažom Brodnjakom, prenosi RTV Slovenije.

Neto prihod od kamata iznosio je 226,4 miliona eura, pri čemu je doprinos N banke iznosio 9,9 miliona eura. U odnosu na isto razdoblje prošle godine porasli su za 14 posto. Čisti nekamatni prihod smanjen je za tri posto na 131,7 miliona eura, dok je doprinos N banke iznosio 4,1 milion eura. Ukupni troškovi smanjeni su za 11 posto i iznosili su 218,7 miliona eura, čemu je N banka pridonijela s 10,4 miliona eura.

Ispravke vrijednosti i rezervacije za kreditne rizike formirane su u neto iznosu od 2,4 miliona eura. Dodatna nova umanjenja vrijednosti i rezerviranja, uključujući 12-mjesečne očekivane gubitke po zajmovima na datum akvizicije za profitabilni portfelj N banke, gotovo su u potpunosti neutralizirani pozitivnim učincima uspješnog rješavanja otpisanih loših zajmova. Ostali gubici vrijednosti i rezerviranja formirani su u iznosu od 5,3 miliona eura, od čega se 4,6 miliona eura odnosi na sanaciju NLB Komercijalne banke, pojasnili su.

Ukupna imovina grupe porasla je na 22,3 milijarde eura do kraja juna, odnosno pet posto od kraja prošle godine.

Bruto krediti klijentima grupe od kraja prošle godine porasli su za nešto više od dvije milijarde eura, od čega se oko polovica odnosi na akviziciju N Banke, a ostatak na snažan rast kredita stanovništvu i privredi. Nove prodaje s višim kamatama također su bile vrlo dobre, podupirući rast neto prihoda od kamata, rekli su.

U odnosu na kraj 2021. depoziti grupe porasli su za 1,5 milijardi eura, od čega 981 milion eura zbog preuzimanja N banke. Depoziti stanovništva porasli su za sedam posto, a privrede i države za četiri posto. Na rast depozita stanovništva utjecala je veća štednja početkom godine nakon povećane potrošnje u decembru te isplata regresa, socijalnih transfera i povećanja mirovina.

NLB je prilikom objave rezultata podsjetila na važne prekretnice koje su obilježile prvu polovicu ove godine; preuzimanje N banke, čiji je proces integracije u punom jeku i bit će dovršen sljedećeg proljeća, te spajanje NLB Banke Beograd i Komercijalne banke Beograd u NLB Komercijalnu banku, koje je završeno krajem aprila.

- Nastavljamo odlučno slijediti put održivih poslovnih odluka i praksi. Također ostajemo vjerni našoj predanosti stvaranju dodane vrijednosti za naše dionike i isplati dividende u ukupnom iznosu od 100 miliona eura u 2022. godini, s prvom tranšom od 50 miliona eura koja je već isplaćena u junu, rekao je Blaž Brodnjak, predsjednik uprave NLB-a.

S poslovanjem se upoznao i nadzorni odbor koji je istakao da je vrlo jzadovoljan dobrim poslovanjem NLB Grupe, kao i njenom sposobnošću brze prilagodbe sve zahtjevnijim poslovnim izazovima i prilikama u području financijske industrije.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA