TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez: Radnička plata od 1.000 euro
25.8.2022 07:10 | Indikator.ba
Najbolji poslovni potez u posljednja dva mjeseca povukao je Mijo Čosić, vlasnik preduzeća Ćosićpromex iz Usore: iz Turske je uvezao 100 radnika i obećao im platu od 1.000 euro i obezbijedio smještaj u vlastitom hotelu i dva obroka dnevno.
U nedostatku radne snage koji za ovdašnji biznis postaje sve ozbiljniji problem, baš kao i niske plate uposlenih industrijskih radnika, ovo je ne samo dobar nego i hrabar potez izabran u okviru projekta koji realizuje portral Indikator.ba.

Po ocjeni analitičara projekta "Izbor najboljeg poslovnog poteza" i država je ovog ljeta svojim potezima ohrabrila investitore i privrednike. Ukinula je ograničenja za ulaganje u vjetro i solarne elektrane (stvorivši time najnaprednije okruženje u regiji), carine na uvoz električnih automobila a dva entiteta se saglasila o zajedničkoj naplati putarine. Uz to započela je i rekonstrukciju naftnih terminala što je ohrabrenje sa aspekta nadolazeće energetske krize U "paketu" ovi potezi ravnopravno konkurišu za najbolji u 2022.godini. To se isto može reči i za Rafineriju Brod koja ulaže 150 miliona euro u izgradnju gasne elektrane i preduzeće B&B sunce i vjetar d.o.o. iz Bileće koje je podnijelo ponudu za izgradnju solarne i vjetroelektrane i u to invrestirati 240 miliona euro.

Najbolji potez u regiji napravila je uprava hrvatske kompanije Brodosplit ugovorivši sa Stortylines Residential Ships iz Majamija gradnju prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara. To je ujedno i najbolji potez u Evropi i ostatku svijeta tokom juna i jula ove godine.

Investitori i na početku drugog polugodišta ove godine vuku najbolje poslovne poteze o čemu svjedoći i odluka Austrijske hotelsko-turističke grupacije Falkensteiner (EMTG) da u idućih pet godina u Hrvatskoj investira oko 300 miliona euro u Zadru i Puntu što su destinacije u kojima već radi. U samom vrhu najboljih poteza u regiji je i namjera švicarskog partnera Meditertranean jedne od najvećih kruzing i kompanija za kontejnerski saobraćaj na svijetu da postane novi vlasnik dijela Luke Bar. Cijena još nije spomenuta.

Neki od najboljih poslovnih poteza u Evropi već su spomenuti a u tu grupu spada i posao jedne od najvećih evropskih online platformi za modu i stil življenja Zalando koji je kupio je svjetskog predvodnika nove luksuzne kulture Highsnobiety. Kad se najbolji i najprestižniji udružuju to mora biti dobar posao bez obzira na to što partneri kao u ovoj transakciji kriju cijenu pog poteza.

Sa tog stanovišta zanimljiv i poseban je saldo međunarodnog poslovnog foruma u Sankt Peterburgu održanog tokom juna na kojem je potpisano više od 690 poslovnih ugovora vrijednih 99,8 milijardi američkih dolara. U ovu cifru nisu uključeni ugovori koji se vode pod oznakom "poslovna tajna".

Čak i ako se to zanemari ovo je po ocjeni portala Indikator.ba najbolji poslovni potez u ostatku svijeta u šestom i sedmom mjesecu ove godine po čemu je ovaj skup nominiran za najbolji poslovni potez u svijetu za 2022. godinu.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA