TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
Evropsko priznanje za konjičku tradiciju drvorezbarstva
12.9.2022 08:38 | Indikator.ba
Muzej Drvorezbarstva Konjic dobitnik je prestižne nagrade Luigi Micheletti 2022. Evropske muzejske akademije (EMA). Ova nagrada usmjerena je na savremenu evropsku historiju i njezinu naučnu, industrijsku i društvenu baštinu.

Svečana dodjela nagrada održana je u MUDAM-Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean, Luksemburg, nakon godišnje EMA konferencije, koja je održana u Esch-sur-Alzette i univerzitetskom okrugu Esch-Belval od 8. do 10. septembra.

Andreja Rihter, predsjednica EMA-e, rekla je: - Bilo nam je veliko zadovoljstvo što smo mogli lično posjetiti muzeje koji se prijavljuju za ovogodišnje nagrade Micheletti i DASA, nakon dvije godine kada to nismo mogli učiniti u nakon pandemije Covid-19. Jedan je od kamena temeljaca naše šeme nagrada je posjetiti svaki muzej koji se prijavi u našu konkurenciju, i cijenimo vrijednost, posebno za manje muzeje, što imaju priliku učestvovati u razgovorima licem u lice sa članovima žirija koji dolaze svojoj zemlji.

NAGRADA LUIGI MICHELETTI ide Muzeju drvorezbarstva u Konjicu, Bosna i Hercegovina, koji oslikava historiju drvorezbarske tradicije u ovom bosanskom gradu.
Ovaj umjetnički zanat je 2017. godine stavljen na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Takođe predstavlja model očuvanja tradicionalnih zanata gradnjom mostova između zanata i modernističkog dizajna. Gano Nikšić, direktorov pradjed, otkrio je primitivnu tehniku ​​ručnog rezbarenja koja potiče iz malog sela u blizini Konjica. Usavršavao je tehniku ​​i saradnja sa etabliranim sarajevskim proizvođačima namještaja dovela je do svjetske prepoznatljivosti zanata.

Gano je svoje vještine prenio na svoja četiri sina, a porodica dizajnira i gradi ručno rezbareni namještaj kvalitetnog naslijeđa više od četiri generacije. Zbirka sadrži istorijske dokumente i arhivsku građu, uključujući originalne fotografije drvorezbara, luksuznih interijera koje su oni uređivali i ilustracije sa izložbi na velikim međunarodnim izložbama na prijelazu iz 20. stoljeća.

Uključenost lokalne zajednice proširena je kroz saradnju sa lokalnim kulturnim institucijama u organizaciji događaja, radionica i živih demonstracija umijeća obrade drveta.

Sudije su rekle: - Ovo je dobar primjer očuvanja i unapređenja nematerijalne baštine, potpuno privatna inicijativa koja bi mogla biti poticaj za ulaganja u kulturu u dijelu Evrope kojem je krajnje potreban lokalni razvoj zasnovan na kulturi. Vrlo dobro osmišljen koncept izložbe dolazi do izražaja uz pomoć impresivne scenografije. Muzej je odličan prenosilac nematerijalne svjetske baštine koja je kao živa tradicija stigla u 21. stoljeće – uzor drugim mjestima svjetske baštine.

Muzej drvorezbarstva Konjic osnovali su i otvorili 2019. godine vlasnici "Zanata", obitelj Nikšić, a suosnivač i direktor mu je Orhan Nikšić.

(Foto: Zanat)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA