TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Guverner Softić na sastanku konstituence MMF-a: Novi aranžman bi dobro poslužio BiH
15.9.2022 12:39 | Indikator.ba
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić učestvovao je 15. septembra 2022. godine na sastanku holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, čiji je domaćin ove godine Bosna i Hercegovina.

Sastanku u Sarajevu su, uz delegaciju Bosne i Hercegovine, prisustvovale i delegacije još 14 zemalja članica holandsko-belgijske konstituence: Belgije, Bugarske, Hrvatske, Jermenije, Kipra, Gruzije, Izraela, Luksemburga, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Holandije, Rumunije i Ukrajine. Delegacije u pravilu predvode ministri finansija/guverneri zemalja članica u Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci, te guverneri centralnih banaka zemalja članica konstituence.

Sastanci konstituence održavaju se svake godine u nekoj od zemalja članica, a ovo je drugi put da se ovakav sastanak održava u Bosni i Hercegovini. Svrha organizovanja sastanaka je razgovor o pitanjima bitnim za zemlje članice konstituence. To je, takođe, prilika i za ministre finansija i guvernere centralnih banaka zemalja članica konstituence da razgovaraju o ekonomskim pitanjima, više generalne prirode o kojima konstituenca treba imati zajednički stav na sastancima izvršnih direktora MMF-a i SB-a.

Guverner Softić je, na sastanku konstituence, imao izlaganje koje objavljujemo:

- Veliko mi je zadovoljstvo predstaviti svoju izjavu na sastanku Konstituence MMF-a i Svjetske banke. Jako sam ponosan što je Bosna i Hercegovina domaćin događaja na tako visokom nivou. Mislim da je to savršeno mjesto za naš susret u ovom sve više polariziranom i podijeljenom svijetu. Dijelimo iste probleme i istu sudbinu pa je saradnja, razmjena mišljenja i iskustava važnija nego ikad.

Kao guverner centralne banke, govorit ću o tri glavne teme:

Centralna banka BiH i 25 godina postojanja
Naši odnosi s MMF-om i Svjetskom bankom
A kako vidimo budućnost?

Postignuća Centralne banke BiH u njenoj 25-godišnjoj historiji

Centralna banka Bosne i Hercegovine ove godine obilježava 25 godina postojanja. S radom smo započeli 11. augusta 1997. godine. Za to vrijeme, u složenim i izazovnim okolnostima u Europi, svijetu i Bosni i Hercegovini, održana je monetarna stabilnost zemlje kao jedan od ključnih faktora makroekonomske stabilnosti. Uspjeli smo održati naš valutni odbor u funkciji, služeći našoj makroekonomskoj stabilnosti i društvu. I pokazao se uspješnim i otpornim tokom dobrih vremena, ali i tokom kriza kao što su finansijska kriza 2008., pandemijska 2020., kao i ova sadašnja s ratom u Ukrajini.

U vrijeme krize Centralna banka Bosne i Hercegovine je osigurala:
- dovoljno gotovine u opticaju za banke i građane,
- održavala učinkovit sistem plaćanja u zemlji bez kašnjenja,
- vodila koordinaciju i komunikaciju na visokom nivou između ostalih institucija u zemlji, te
- vodila pravovremenu i transparentnu komunikaciju s javnošću.

Na taj način smo održali stabilnost i povjerenje u domaću valutu – konvertibilnu marku, čime smo doprinijeli ukupnoj finansijskoj stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Svih 25 godina radimo u interesu države, privrede i građana Bosne i Hercegovine. Prošli smo dinamičan put, od uspostave jedinstvene valute Bosne i Hercegovine, preko reforme platnog prometa i bankarskog sektora, do brojnih realiziranih projekata s domaćim i međunarodnim financijskim institucijama, koji nas je etablirao kao snažnu, stručnu i odgovornu instituciju.

CBBiH je također prepoznata od relevantnih domaćih i međunarodnih organizacija kao institucija s visokim kredibilitetom koja kontinuirano usklađuje svoje poslovanje s najboljom praksom i standardima centralnog bankarstva.

Uspješna realizacija svih zadaća i aktivnosti ne bi bila moguća bez maksimalne profesionalnosti i angažmana svih zaposlenika naše ustanove.

Ali također, velika zahvala za naša postignuća ide našim partnerima, centralnim bankama u regiji i Europi te partnerskim institucijama koje su bile uz nas od samog početka kao što su MMF i Svjetska banka.

Naši odnosi s MMF-om i Svjetskom bankom

S MMF-om smo imali plodnu i korisnu saradnju. U tom razdoblju zemlja je imala šest programa s MMF-om. Centralna banka je imala brojnu tehničku pomoć za izgradnju kapaciteta, obuku i obrazovanje uključujući Zajednički bečki institut. Redovne misije po Članku IV uvijek su bile vrlo korisne za nas. Također, misije Safe Guard Assessment čije smo savjete shvatili vrlo ozbiljno i implementirali bez odlaganja. Vrlo smo svjesni koliko je važno imati jaku zaštitu svih naših operacija. Na temelju tih preporuka značajno smo poboljšali našu organizaciju i strukture upravljanja,

Također bih želio zahvaliti MMF-u na iznimnom pristupu finansiranju tokom teških vremena pandemije u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) i na dodjeli posebnih prava vučenja (SDR) prošle godine. To je pomoglo našoj zemlji da zadovolji dodatne potrebe za finansiranjem i da se nosi s krizom. U ovom aranžmanu CBBiH je uspješno realizirala sve zadatke kao fiskalni agent za BiH.

Konačno, već se neko vrijeme raspravlja o mogućem novom programu s MMF-om. Čvrsto vjerujem da bi našoj ekonomiji dobro poslužio novi aranžman. Pomoć MMF-a je potrebna ne samo u finansijskom smislu, već i za poticanje našeg programa domaćih reformi. Strukturne reforme povećale bi učinkovitost naše ekonomije i ubrzale proces pristupanja EU.

Jedan od važnih segmenata ekonomije su naši platni sistemi. Trenutno radimo zajedno s drugim zemljama Zapadnog Balkana, EU i Svjetskom bankom na Projektu modernizacije plaćanja. To bi nam pomoglo poboljšati prekogranična plaćanja kao važan dio našeg procesa integracije u EU u budućnosti.

Koristim ovu priliku da se zahvalim Svjetskoj banci na vrlo dobroj saradnji sa CBBiH u prošlosti, posebno u platnom sistemu i programu doznaka, razvoju funkcije nadzora platnog sistema i okvira finansijske stabilnosti.

Kako vidimo budućnost?

Ukratko, napravili smo promjene u mnogim različitim područjima CBBiH u posljednjih nekoliko godina. Napravili smo značajne promjene u našoj organizaciji i upravljačkim strukturama. Na primjer:

- Uveli smo novo integrirano upravljanje rizicima
- Razvili funkciju usklađenosti
- Radili na promjenama u digitalnom plaćanju i digitalizaciji finansija
- Pažnju posvećujemo razvoju novih pokazatelja stabilnosti sistema poput testiranja stresa likvidnosti i solventnosti
- Značajno smo unaprijedili naše makroanalitičke sposobnosti izradom polugodišnjih prognoza i vlastitih trenutnih prognoza za glavne makroekonomske varijable.
- Broj naših radnih papira se povećao
- Posljednje, ali ne i najmanje važno, značajno smo povećali našu transparentnost i komunikacijsku politiku.

Ne radi se samo o korištenju društvenih medija i priopćenja za štampu, već o objašnjavanju politika i stavova u intervjuima, kao i o boljem odgovaranju na sva pitanja s kojima se suočavamo.

No, svjesni smo da u budućnosti treba puno toga učiniti. Dopustite mi da spomenem samo nešto od toga.

Prvo je ozelenjavanje finansija. Postoji stara izreka: Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu. Dakle, moramo poboljšati vlastiti ugljični otisak i biti ekološki prihvatljiviji. CBBiH već izražava interes za sudjelovanje u inicijativama koje se tiču ​​klimatskih promjena i upravljanja klimatskim rizicima u finansijskom sektoru.
Drugo su pitanja inkluzije. Ulažemo napore u pogledu finansijske uključenosti i obrazovanja. Za Bosnu i Hercegovinu ovo je vrlo važno pitanje, posebno u pogledu održivih novčanih doznaka. U CBBiH posebnu pažnju posvećujemo aspektu ravnopravnosti spolova, naš menadžerski tim ima više od 50% žena menadžera. Ali općenito, u zemlji moramo učiniti više po pitanju inkluzije, posebno po pitanju ravnopravnosti spolova. MMF je nedavno utvrdio da rodna pitanja mogu biti makrokritična.

Treće, mnogo više treba učiniti u područjima kibernetičke otpornosti. Cyber ​​rizici su u porastu. Ovo pitanje shvaćamo ozbiljno poboljšavajući svoju kibernetičku sigurnost i provodeći procjene kibernetičkog rizika. Ali moramo učiniti više na općoj koordinaciji u ovom području.

Dame i gospodo, nije samo situacija u BiH, nego iu svijetu u cjelini neizvjesna i nestabilna. Prošlomjesečno okupljanje centralnih bankara u Jackson Holeu jasno je potvrdilo ovaj svjetonazor.

Pred centralnim bankama su izazovi bez presedana. CBBiH će nastaviti održavati svoju monetarnu politiku i stabilnost te nastaviti s daljnjim unapređenjima našeg poslovanja osiguravajući svoj kredibilitet kao najvažnije imovine koju ima svaka centralna banka.

Lično sam optimist glede budućnosti i zajednički rad je jedini način da se iz krize prijeđe u oporavak, završio je svoje izlaganje guverner Softić.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA