TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Uručena tradicionalna bankarska priznanja Zlatni BAM
16.9.2022 04:56 | Indikator.ba
Na manifestaciji "Večer bankara" najuspješnijim bankarskim kolektivima u Bosni i Hercegovini uručena su tradicionalna bankarska priznanja "Zlatni BAM", koja već 20. godinu, na osnovu godišnjih izvještaja nezavisnih revizora, dodjeljuje finansijsko-poslovni magazin "Banke i Biznis u BiH"”.

U uvodnom obraćanju Siniša Adžić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja
banaka BiH, istakao je da banke mogu biti biti ponosne na ono što su radile 2021. godine i za prvih šest mjeseci ove godine.

- Bankarski sektor je 2021. godinu završio sa 409 miliona KM dobiti. Za prvih šest mjeseci 2022. ostvarili smo 253 miliona KM dobiti i to je najveća
dobit bankarskog sektora na polugodištu u posljednjih šest godina. To je 20 miliona više nego 2021 godine. Glavni razlog tog dobrog poslovnog
rezultata je velika kreditna aktivnost. Prošle godine smo za šest mjeseci povećali volumen kredita za oko 400 miliona KM dok je za šest mjeseci ove godine ta cifra iznosila 618 miliona KM, kazao je Adžić.

Dodao je da su bili dobri i drugi pokazatelji, pa je tako za šest mjeseci prošle godine ostvareno u unutašnjem platnom prometu 70 miliona transakcija, a za prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 8 miliona transakcija više, 78 miliona.

- U Udruženju banaka BiH radi 15 komisija u čiji rad je uključeno 105 naših kolega. Radimo na raznim projektima da unaprijedimo poslovno okruženje u kojem poslujemo. Između ostalog, radimo sa UIO BiH na automatizaciji procesa carinjenja, razvijamo nove platne šeme sa Centralnom bankom BiH, radimo na izradi novog zakona o sprečavanju pranja novca, itd., napomenuo je, između ostalog, Adžić.

Priznanja Zlatni BAM su uručena UniCredit Bank d.d. Mostar za lidersku poziciju u segmentima aktive i ukupnog kapitala, zatim Raiffeisen Bank BH za veličinu dioničkog kapitala u 2021. godini, dok je NLB Banka a.d. Banja Luka nagrađena u kategorijama ROE – prinos na dionički kapital, kao i ROA – prinos na aktivu. Novoj Banci a.d. Banja Luka uručeno je priznanje za visinu aktive banaka s pretežno domaćim kapitalom, dok je ASA Banka d.d. Sarajevo priznanje dobila za najveći procentualni rast depozita i kredita, a za Neto dobit po zaposlenom banaka sa pretežno domaćim kapitalom u 2021. godini Privredna banka Sarajevo d.d. Sarajevo.

Pored ovih priznanja, uredništvo i saradnici finansijsko-poslovnog magazina “Banke i Biznis u BiH” i ove godine dodijelili su priznanja “Zlatni BAM” za individualni i kolektivni rad na svestranom unapređenju rada banaka i ostvarivanju njihove kvalitetnije veze sa klijentima.

Priznanje “Zlatni BAM” dodijeljeno je u kategorijama: Rast tržišnog učešća kredita u 2021. godini – NLB Banka d.d. Sarajevo; Potez godine – Nova banka a.d. Banja Luka i ASA Banka d.d. Sarajevo: Ideja godine – Sparkasse Bank dd Bosna i Hercegovina; Uspješna žena menadžer u sektoru bankarstva BiH – Selma Riđanović – Kenović, direktorica Upravljanja iskustvom klijenata i marketinga i komunikacija UniCredit Bank; Programi podrške malim preduzećima – ProCredit Bank d.d. Sarajevo; Projekti podrške mladima – Union Banka d.d. Sarajevo; Najbolja mobilna aplikacija u bankarstvu – UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Bank a.d. Banja Luka; Posaban kvalitet web stranice – Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina te Poseban kvalitet u sferi digitalizacije – Printec Group BiH.

B. S.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA