TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
Nestašica tartufa, cijene lete u nebo
19.9.2022 04:50 | Indikator.ba
Smrknut, tih i nekako odsutni Robert Marušić. Jedan od osnivača Udruge tartufara Istra iz Motovuna, najznačajnije takve udruge u Hrvatskoj, utemeljitelj Sajma crnog ljetnog tartufa u Buzetu, u čijoj je starogradskoj jezgri i vlasnik restorana Stara oštarija, k tome i sin Vladimira Marušića, tartufara s višedesetljetnim iskustvom.

Robert Marušić, inače vrlo glasni promotor, i ne samo te medijski uvijek atraktivne tartufarske scene u trenutku našeg dolaska pa i nije… nekako "sličio na sebe", piše Novi list.

– Ne, nisam bolestan i s familijom je sve u najboljem redu, nego – nema tartufa. Iako smo uredno odradili lovostaj u kolovozu te akcijom od 3. rujna, inače otvorenoj za posjetitelje koji su s našim lovcima mogli u šumu, pokrenuli sezonu lova na bijeli tartuf – tartufi naprosto ni! Ima ih u simboličnim količinama, tako da je najavljena cijena od 35 ili nešto više tisuća kuna po kilogramu otišla u zonu da oni restorateri, a i ja pripadam tom krugu, plaćaju – koliko tartufar pita.

Vjerujte mi, nezapamćena je ovo situacija i jako se bojim da smo ušli u razdoblje u kojem bi takve pojave mogle biti učestale, pojasnio je Marušić.

U Motovunskoj šumi se zbog dugotrajne suše poprilično stvrdnula, skrutila zemlja u svom površinskom sloju. I to na svim mjestima gdje se inače traži, lovi i kopa tartufe, što otežava posao. S druge strane, gomolji su se u zemlji razvili tek u simboličnom količinama, tako da u šumu za sada malo tko ide. S obzirom na to da je zadnjih nekoliko tjedana kiša ipak prisutnija, postoje indicije da bi se za nekoliko tjedana slika mogla potpuno izmijeniti, piše Novi list.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA