TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Za razliku od Srbije i Hrvatske: BiH ne strepi od nestašice šećera
19.9.2022 12:44 | Indikator.ba
Susjedna Srbija se već sedmicama bori s nestašicom šećera, država ograničava cijene i pokreće istragu kako bi utvrdila uzroke, trgovci apeliraju na ograničenu kupovinu, a zabilježeni su i slučajevi da se kupci otimaju za pakovanje ove namirnice.

Nestašica prijeti i Hrvatskoj nakon što je Vlada ograničila cijenu šećera, a trgovci ga povlače iz prodaje jer s propisanom cijenom bilježe gubitke. Provjerili smo postoji li mogućnost da nemilim scenama svjedočimo i u BiH.

- Bosna i Hercegovina ima svoju fabriku za proizvodnju šećera u Brčkom, a to je Rafinerija šećera STUDEN-Agrana, koja je svojim kapacitetima osigurala najstabilnije tržište, bez nestašica.

Sa sigurnošću možemo reći da je, po pitanju šećera, bh. tržište trenutno najsigurnije u regiji - kazala je za Avaz Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija STUDEN Holdinga, u čijem sastavu posluje jedina rafinerija šećera u našoj zemlji.

Pucar ističe da su osigurane dovoljne količine sirovina te da se u narednom periodu ne očekuju bilo kakvi poremećaji u snabdijevanju tržišta BiH, a pogotovo nestašica.

- Iako je teško prognozirati kretanje cijena u sadašnjoj, neizvjesnoj i nestabilnoj situaciji na svjetskim berzama i s kursevima valuta, cijenimo da bi cijena šećera trebala biti dosta stabilna, dodala je Pucar.

(Foto: Nataša Pucar -Studen Agrana)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA