TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
U avgustu najmanji mjesečni bh. izvoz u pola godine, Hrvatska i dalje vodeće izvozno tržište
20.9.2022 16:00 | Indikator.ba
Bosanskohercegovački izvoz u avgustu imao je vrijednost od 1,34 milijarde KM, što je najmanji mjesečni izvoz u posljednjih šest mjeseci, svjedočeći o ekonomskom usporavanju pod uticajem globalnih kretanja, izvještava Indikator.ba.

Avgustovski izvoz ipak je za 23,9 posto veći nego u julu prošle godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Nasuprot tome, uvoz je imao rast od 33,7 posto i iznosio je 2,35 milijardi KM, što je uzrokovalo da je pokrivenost uvoza izvozom u julu iznosila svega 57 posto na godišnjem nivou.

U periodu januar-avgust bh. izvoz je iznosio 11,89 milijardi KM, što je za 35,8 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine, dok je uvoz bio 18,52 milijarade KM, što je više za 39,4 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu je iznosila 64,2 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit dostigao iznos od 6,63 milijarde KM.

Hrvatska je glavno izvozno tržište za bh. robe, a plasman u ovu zemlju za osam mjeseci ove godine iznosio je 1,77 posto. BiH je gotovo potpunosti uravnotežila razmjenu sa sjevernim susjedom, s obzriom da je uvoz iz Hrvatske bio tek nešto veći, 1,82 milijardi KM. Hrvatska je prošlog mjeseca pretekla Njemačku kao vodeću izvoznu destinaciju za bh. robe i dalje tu poziciju drži.

U uvozu vodeća je Italija sa vrijednošću 2,22 mlrd KM ispred Srbije iz koje je uvoz bio ravno 2,0 milijarde KM za osam mjeseci. Srbija je potisnula Njemačku na treće mjesto sa vrijednošću 1,90 mlrd KM.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA