TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
U susret gradnji tunela Prenj: Objavljen tender za izgradnju pristupnih cesta
21.9.2022 09:23 | Indikator.ba
JP Autoceste FBiH danas je objavilo poziv za dostavljane ponuda za izgradnju pristupnih cesta za potrebe izgradnje tunela Prenj.
Rok za dostavljanje ponuda je 21. novembra 2022. godine. Radovi podrazumijevaju izgradnju ukupnu 14 kilometara pristupnih cesta ispred i za tunela Prenj (7 km na jugu i 7 km na sjeveru).
Vrijednost radova na izgradnji pristupnih cesta je 20 miliona eura, dok je vrijednost nadzora radova 750 000 eura.
Kako bi se rizik investitora sveo na minimum u pogledu cijene izgradnje tunela Prenj, te odabrani izvođač mogao što prije započeti s radovima, u dogovoru s vanjskim suradnicima urađen je niz priprema koje uključuju sveobuhvatne geološko – geotehničke i geofizičke podloge. Jedna od njih je i izgradnja pristupnih cesta (pristupna cesta, vodovod, električna mreža), tako da će odabrani izvođač odmah po potpisivanju ugovora moći započeti sa radovima na iskopu tunela.

Projekt izgradnje pristupnih cesta za potrebe izgradnje tunela Prenj finansira se iz sredstava osiguranih kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Početak radova na izgradnji pristupnih puteva očekuje se početkom sljedeće godine.

Podsjetimo, JP Autoceste FBiH je početkom jula ove godine raspisalo tender za izvođenje radova na najsloženijem i ključnom objektu na Koridoru Vc, tunelu Prenj dužine 10.500 metara koji će biti jedan od dužih ne samo u BiH, nego i u cijeloj Europi.
Čak 196 firmi je izrazilo interes za ovim projektom i tenderskom dokumentacijom, a više od 50 pitanja odnosilo se na pojašnjenja.
Ovim je potvrđeno da mnoge firme žele raditi na izgradnji tunela i da je tehnički najzahtjevniji i, sa stajališta struke, jedan od najkompleksnijih objekata koji će se izvoditi na Koridoru Vc.
U ponedjeljak (26. septembra 2022. godine) rok je za predaju ponuda za pretkvalifikacije za izgradnju tunela Prenj.

Početak radova na izgradnji samog tunela Prenj očekuje se u sredinom naredne godine. Izgradnja kapitalnog i u strateškom smislu najvažnijeg objekta na Koridoru Vc – tunela Prenj trebala bi trajati šest godina, čime bi se kompletirala izgradnja Koridora Vc na teritoriji Federacije BiH.

(Foto: JP Autoceste FBiH)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA