TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Jašarspahić: Recesija u Njemačkoj za sada neće uticati na BiH, to je šansa
21.9.2022 12:58 | Indikator.ba
Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine za N1 je prokomentarisao najave iz Njemačke da bi ova zemlja mogla kliznuti u recesiju.

Jašarspahić navodi da članice grupacije nemaju nikakve naznake da bi to moglo utjecati na njih i da je recesija kojoj Njemačka ide isključivo zbog energetske situacije, i tu Jašarspahić tvrdi, može se pronaći šansa i prilika za privrednike u BiH.

Sve je više naznaka da njemačka ekonomija zbog "izuzetno napete situacije u opskrbi energijom" klizi u recesiju, izvijestila je tamošnja centralna banka, prognoziravši "zamjetan" pad aktivnosti ove jeseni i zime.

S tim u vezi Jašarspahić za N1 pojašnjava da je Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner pogotovo u sektoru auto, mašinske i elektro-industrije. Naše kompanije, navodi Jašarspahić, su zbog situacije u Ukrajini nakon agresije Rusije i poremećaja u globalnom lancu snabdjevanja iskoristile priliku i šansu za povećanje ekonomske aktivnosti ne samo u Njemačkoj nego i na drugim zapadnoevropskim tržištima.

- Ne samo da su iskoristile trenutna dešavanja i sklopili dodatne ugovore, već su pokazali i dokazali svoju preciznost, sposobnost i kvalitetu što im je otvorilo mnoga druga vrata a potom i dovelo do rasta - pojasnio je Jašarspahić.

Nema mjesta pesimizmu da bi recesija kojoj Njemačka ide mogla utjecati na privrednike jer su njihovi ugovori stabilni i dugoročni, kaže Jašarspahić i dodaje:

- Recesija je zbog energetske krize i sada je to baš kao što smo pokazali na početku pandemije prilika da u ovakvoj situaciji to iskoristimo kao šansu da se nametnemo i pokažemo sve svoje sposobnosti i vještine - pojasnio je Jašarspahić.

Na kraju, Jašarspahić dodaje da privrednici razmišljaju i planiraju dugoročno i budno prate sva dešavanja na globalnoj sceni.

(Foto: Mirsad Jašarspahić - PKFBiH)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA